Čadež: Privreda ZB kreće u akciju za privlačenje investicija

Komentari: 0
Fotografija od: PKS

Privreda Zapadnog Balkana, predvođena zajedničkom regionalnom komorom (KIF ZB6), kreće u do sada najveću akciju za privlačenje investicija kako bi što bolje iskoristila veliku šansu za razvoj šest ekonomija regiona u post-kovid periodu, dogovoreno je danas na sastanku Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma u Beogradu.

Privrede Zapadnog Balkana zajedno će predstaviti potencijale regiona na svetskim manifestacijama kao što su DubaiExpo2020, China International Import Expo-CIIE i Samit o Zapadnom Balkanu u Berlinu.

„Šest privrednih komora ekonomija Zapadnog Balkana uveliko radi na pripremi do sada najintenzivnije akcije privlačenja investicija u naš region, na promovisanju regiona kao investicione destinacije i promociji izvoza naših proizvoda na važna svetska tržišta“, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) i Komorskog investicionog foruma (KIF ZB6).

Čadež je nakon sednice UO KIFZB6, rekao da se planira zajednički nastup u okviru sajma uvoza i izvoza u Šangaju, kao i da će privrednicima regiona biti na raspolaganju prostor za susrete sa investitorima iz celog sveta u slobodnoj zoni DubaiSouth u Ujedinjenima Arapskim Emiratima tokom trajanja Svetske izložbe „DubaiEkspo“, od oktobra ove do marta sledeće godine.

„Imaćemo prostor u DubaiSouth-u koji će koristiti svih šest ekonomija i u toj zoni, iz meseca u mesec, predstavljaće se naše kompanije, a imaće i priliku da se povezuju sa svetskim firmama u sektoru turizma i usluga, mašinske, automobilske, avio-industrije, zatim sektoru IT, poljoprivrede i prehrambenih proizvoda“, istakao je predsednik PKS.

U okviru regionalne komore (KIF), biće formirana posebna jedinica, odeljenje za privlačenje investicija i promociju izvoza privreda regiona (Investment and export promotion unit), a na čelu ovog odeljenja biće Danilo Cicmil, savetnik predsednika Srbije za investicije.

„Nadamo se da ćemo zajedno biti jači i zajedno napraviti dobre poslove“, poručio je Čadež i dodao da su sve ekonomije regiona pojedinačno male ali da kao jedan zajednički ekonomski region Zapadnog Balkana imamo veliki potencijal. KIF će uspostaviti i onlajn regionalnu platformu za dobavljače čiji je cilj uključivanje domaćih kompanija u dobavljačke lance međunarodnih korporacija.

Fatmir Bitići, zamenik predsednika Vlade Severne Makedonije zadužen za ekonomska pitanja, rekao je da Zapadni Balkan treba zajedno da radi kako bi ekonomije bile konkurentne na globalnom tržištu jer se sve ekonomije suočavaju sa problemima koje je izazvala pandemija.

Branko Azeski, predsednik Privredne komore Severne Makedonije potvrdio je da će KIF u narednom periodu promovisati region u svetu kao jedinstveno tržište.

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti