Beckhoff EL7037 i EL7047: Novi moduli za koračne motore podržavaju i vektorsko vođenje

Komentari: 0

Moduli za koračne motore kompanije Beckhoff omogućuju direktan priključak koračnih motora bez dodatnog stepena za pojačavanje, jer je on već ugrađen u modulima. Kako Beckhoff isporučuje i koračne motore, takva kombinacija pojednostavljuje projektovanje i nabavku opreme, a ujedno je i programiranje jednostavnije.

Ovog puta predstavljamo dva nova modula za koračne motore, čija je posebnost da podržavaju i tehnologiju vektorskog vođenja.

Modul EL7037 je namenjen za koračne motore do 1,5 A pri naponu napajanja 24 V DC, EL7047 te za koračne motore do 5 A, a napon napajanja je od 8 do 50 V DC.

Oba modula imaju priključak za inkrementalni davač, 1 ulaz i 1 podesivi ulaz/izlaz. Ulazi su namenjeni priključku prekidača, a izlaz je namenjen priključku motorne kočnice.

Ugrađena funkcija kontrole puta je primerena za jednostavne aplikacije, gde motor (s ugrađenim davačem) pošaljemo na ciljanu poziciju s podešenom brzinom i određenim ubrzanjem/usporava¬njem.

Nakon završene operacije dobijamo povratnu informaciju, da li je motor postigao ciljnu poziciju. Za zahtevnije aplikacije se pre¬poručuje primena programske opreme TwinCAT NC, koja podržava više mogućnosti za vođenje motora (pozicijska petlja).

Moduli deluju u načinu '64-fold microstepping', koji omogućuje mirnije okretanje i tačnije pozicioniranje. Pored toga podržava¬ju vektorsko vođenje (eng. vector control), koje omogućuje da se koračnim motorom upravlja kao servomotorom.

Prednosti vektorskog vođenja su: prilagođavanje električne struje s obzirom na opterećenje, veća učinkovitost – manje zagrevanje motora, bolja dinamika.

Uslovi za primenu vektorskog vođenja su enkoder s dovoljno visokom rezolucijom (barem 4.000 pulsa po okretaju), primena Beckhoff koračnih motora serije AS1000, kao i primena programske opreme TwinCAT NC. 

Modul EL7037 je primeren za koračne motore Beckhoff AS1010, AS1020, AS1030, a modul EL7047 za koračne motore Beckhoff AS1050 i AS1060.

Moduli zajedno s koračnim motorima Beckhoff predstavljaju cenovno povoljno rešenje za različita područja u automatizaciji. 

Moduli EL7037 i EL7047 su načinjeni za modularne sisteme s brzim vođenjem EtherCAT, koje odlikuje visoka učinkovitost te prilagođenost korisniku.

Veoma široki raspon ulazno-izlaznih modula za EtherCAT sistem, koje nudi tvrtka Beckhoff, u kombinaciji s 'embedded' i PC upravljanjem/računarima, omogućuje optimalna rešenja i predstavlja izvrstan odnos cena/učinkovitost na brojnim područjima primene. 

Više informacija o novim modulima potražite na www.beckhoff.si ili kod kompanije Beckhoff Avtomatizacija d.o.o.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti