AUTOMATIZACIJA I ROBOTIZACIJA U INDUSTRIJI PAKOVANJA

Komentari: 0

StanTech doo i vlasnik kompanije Ivan Stanojević postali su sinonim za savremeno viđenje procesa automatizacije i robotizacije u industriji pakovanja. Obzirom da više od 10 godina čitaoci INDUSTRIJE dobijaju informacije iz ove oblasti od StanTech-a, postavili smo neka nova pitanja koja se odnose na koncept razvoja INDUSTRIJA 4.0 gospodinu Ivanu Stanojeviću.

Časopis Industrija: Kad god razgovaramo sa Vama, dobijamo najnovije informacije o tokovima razvoja u svetskim razmerama. Vaše prisustvo na najzahtevnijem svetskom tržištu nam uvek donosi aktuelnosti i novosti. Kako se, gledano izbliza, privrednici Amerike nose sa izazovima Kovida, nedostatkom radne snage?

Ivan Stanojević: Kovid je svima doneo neopisive poteškoće. Kako u pogledu obezbeđenja potrebne radne snage za dnevno funkcionisanje, tako i nastavljanju i širenju daljeg poslovanja. U pogledu naše industrije glavni način dolaska do novih kontakata je bio putem velikih privrednih sajmova.

To je prošle godine bilo onemogućeno, pa smo morali da tražimo alternativne načine za postizanje prodajnih ciljeva.
Što se naših klijenata tiče – industrija hrane nije pretrpela veliku štetu tokom pandemije. Klijenti koji su razmatrali uvođenje automatizacije su ovim bili samo brže gurnuti u donošenje odluke, a što je dovelo do značajnog porasta projekata.

Akcenat je stavljen na analizu repetativnih proizvodnih procesa koji su pogodni za automatizaciju.
Izvesne kompanije su imale mandatorni karantin, a što je dovelo do otežanog pružanja podrške klijentima.

Generalno, svako je pokušavao da se u okviru sopstvenih mogućnosti prilagodi i nastavi dalje funkcionisanje. Primećena je velika disciplina u sprovođenju mera donešenih na državnom nivou.

U četvrtom kvartalu dobar deo klijenata, već naviknut na pandemiju, prijavio je normalno poslovanje.

Časopis Industrija: Već dugo prisutni svetski trend integracije robota u razne segmente automatskih linija je napokon dobio svoj izraz i na tržištu Srbije i regiona. Imali smo prilike da vidimo Vašu liniju za pakovanje konzervi, kao i mašine za kartoniranje slajsovanih mesnih proizvoda sa integrisanim robotskim jedinicama.

Koliko su privrednici regiona spremni i voljni da se upuste u ovaj oblik automatizacije i robotizacije?

Ivan Stanojević: Prijatno sam iznenađen nivoom znanja i spremnosti koje privrednici Srbije pokazuju kada je reč o automatizaciji proizvodnih procesa.

Prate svetske trendove i upoznati su sa tehnološkim rešenjima koje nude vodeće svetske kompanije. U isto vreme, primećujemo da im veoma prija da sa druge strane imaju sagovornika koji razume probleme sa kojima se nose i voljan je da ih prati u procesu uvođenja automatizacije, gde pored cenovne prednosti uživaju i nesmetanu komunikaciju i nepostojanje kulturološke različitosti.

Smatram da postoji veliki potencijal za mlađe kadrove u oblasti automatizacije, ali na žalost, mislim da nije dovoljno obraćenja pažnja na ovu industrijsku oblast.

Lepo bi bilo videti favorizaciju lokalnih kompanija i omogućiti novim kompanijama da rastu i sazrevaju. Ukupni doprinos ovime bio bi dalekosežan i vratio veru mladim ljudima u mašinsku industriju i otvorio brojna radna mesta i dobrobit našem narodu i privredi.

Ova oblast u svetu će biti veoma aktuelna u narednim godinama i treba je prepoznati na državnom i privrednom nivou. Srbija ima veoma talentovane i pametne ljude kojima treba omogućiti da se dalje razvijaju i da postanemo centar automatizacije za ovaj deo sveta.

Časopis Industrija: Pomenuli ste sticanje iskustva na zapadu. Koliko pomaže razvoju firme u Srbiji to iskustvo? Da li inženjeri iz Srbije prate opremu, rade instalacije opreme nakon isporuke? Koliko ste otvoreni za mlade kadrove?

Ivan Stanojević: Mislim da bi naš rast i razvoj bio neuporedivo sporiji da je StanTech firma lokalnog karaktera. Internacionalno iskustvo je od neprocenjivog značaja.

Da, inženjeri i tehničari iz StanTech-a iz Srbije rade instalacije i integracije na terenu, na raznim lokacijama širom sveta. Od Novog Zelanda do Amerike.

Rad naših proizvodnih linija aktivno pratimo putem remote konekcije na daljinu, i to iz Beograda, u svako doba dana i po potrebi intervenišemo u izuzetno kratkom roku, bez obzira na udaljenost.

Takođe, smatram da je odnos prema klijentu od velikog značaja za postignuti uspeh. Poštovanje klijenta, odaziv i spremnost da mu se pomogne su od presudnog značaja za rad sa inostranim, ali i domacim klijentima.
Rad na razvoju novih kadrova je od posebnog značaja. Svakodnevno se bavimo obukom nove generacije mladih talentovanih ljudi. Konstantnim treningom kroz aktivne projekte, oni stiču nova znanja i veštine potrebne za uspešan rad u oblasti automatizacije.

Pozivam sve mlade kolege koji žele da se ostvare u profesionalnom smislu da nam se jave, imaće dobre uslove za dalji razvoj!

Časopis Industrija: Kažite nam još nešto o Vašem pogledu na koncept razvoja INDUSTRIJA 4.0 ? Koliko se nalazite u osnovnim uputima koncepta koji je svetski trend razvoja?

Ivan Stanojević: StanTech je po svim elementima u saglasnosti sa konceptom INDUSTRIJE 4.0.

Smatramo da su proizvodna analitika i povratna sprega iz realnog proizvodnog okruženja od neprocenjivog značaja za nas i za naše klijente, i tome pridajemo značaj. Ovom povratnom spregom dalje usavršavamo mašine i učimo na koji način da poboljšamo stabilnost i pouzdanost njihovog rada, kako da predvidimo havariju i blagovremenom zamenom dela sprečimo gubitak proizvodnje.

Naša saradnja sa svetski poznatim brendovima u oblasti automatizacije, kao što su Allen Bradley Rockvel Automation, FANUC, SMC, NORDSON, nas vodi u pravcu najvišeg kvaliteta i konekciju sa testiranim, potvrđenim konceptom uspešnog dizajna.

INDUSTRIJA 4.0 je upravo razvojni put i realnost rada i poslovanja StanTech kompanije.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti