AUSTRALIJSKI NAUČNICI POSTAVILI SVETSKI REKORD U INTERNET BRZINI

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

U časopisu Nature Communications krajem maja objavljeno je istraživanje u kojem su inženjeri u Australiji uspešno testirali novi čip koji ima brzinu preuzimanja (download speeds) od 44,2 terabita po sekundi. Čip je nazvan „mikro-češalj“ i mogao bi jednog dana da zameni postojeću internetsku infrastrukturu, pružajući milionima dovoljno podataka istovremeno, čak i pod velikim opterećenjem.

Sa ovim testiranjem stručnjaci u Australiji postavili su svetski rekord u internet brzini sa 44,2 terabita u sekundi. Primera radi, pošto uglavnom sve interesuje koliko filmova je moguće “skinuti”, odgovor je, ovom brzinom moguće je „skinuti“ i do 1.000 HD filmova u sekundi u visokoj rezoluciji, navodi ScienceAlert.

Po prvi put van laboratorije tim inženjera je koristio mali uređaj, „mikro-češalj“, koji je manji i lakši od onoga koji se trenutno koristi za optički internet, piše TechRadar. 

Iako se ovakvi testovi vrše u laboratoriji, naučnici su odlučili da iskoriste postojeću infrastrukturu. Mešoviti naučni tim sa Univerziteta Monash, Swinburne Univerziteta i RMIT Univerziteta, koristio je tip optičkog čipa, takozvani "mikro-češalj" koji sadrži stotine infracrvenih lasera, da prebace podatke kroz postojeću komunikacionu infrastrukturu u Melburnu.

Na papiru sve je izgledalo kao sjajna ideja. Ali kako bi bili sigurni da je njihova teorija ispravna, istraživači su povezali prototip uređaja sa više od 76 kilometara (47 milja) optičkih kablova koji su prolazili između dva univerzitetska kampusa u Melburnu, duž kojih su bili postavljeni „mikro-češljevi“.

Rezultat je bio „rasipanje duginih boja“ po kablovima, a kako bi videli koji je najveći mogući internet protok, oni su pustili maksimalnu količinu podataka kroz svaki „kanal“ koji se napravio unutar kablova.

Najbrža komercijalna internet brzina na svetu po podacima koji se mogu naći trenutno je u Singapuru, sa prosečnom brzinom preuzimanja podataka od nešto više od 198 Mbps.

Dok je u Australiji, gde je ovaj test sa čipom izveden, nešto preko 43 Mbps, što je milion puta sporije od brzine koja je postignuta u testu.

Naučnici kažu da sami čipovi “mikro-češalj” nisu baš novi, izmišljeni su pre desetak godina. 

Inženjeri iz Australiji tvrde da je značajna prednost čipa njegova sposobnost da najbolje iskoristi postojeću infrastrukturu, kako bi zadovoljio zahteve koje možemo očekivati u narednim godinama. 

„Ova brzina prenosa podataka se može koristiti za samostalno vođenje automobila i prevoza budućnosti. Ova brzina može pomoći medicini, obrazovanju, finansijama, industriji... Trenutno postoji globalna trka da se ova tehnologija komercijalizuje, pošto je „mikro-češalj“ u suštini veoma koristan u veoma širokom rasponu tehnologija.

Mislim da će ovaj i slični uređaji biti na raspolaganju specijalizovanim ustanovama i istraživačkim laboratorijama za dve do tri godine, a u prvoj komercijalnoj upotrebi za oko pet godina, rekao je inženjer sa Univerziteta Monaš (Monasch) dr.Bil Korkoran (Bill Corcoran). 

Dr Korkoran je dodao, da su zahtevi za dnevnim protokom podataka sve veći i da su se u mnogim zemljama te potrebe udvostručile, poput Velike Britanije.

Njegov zaključak je da će nam sve više biti potrebne tehnologije sa kojima ćemo omogućiti veći i brži protok informacija, podataka, kako bismo smanjili potrošnju prostora i energije, kao i troškove.

Istraživanjem je pokazana još jedna dobra stvar, uređaj koji su inženjeri iz Australije proizveli, kompatibilan je sa infrastrukturom optičkih vlakana, koja je u mnogim zemljama već postavljena.





 

O Autoru

Stevan Jovičić

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti