Ako G7 ograniči cene nafte Rusiji, gorivo poskupljuje i u Srbiji i EU

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Odluka grupe G7, koja okuplja najmoćnije industrijske zemlje sveta, o donošenju plana za ograničavanje prodajnih cena ruske nafte, može da izazove nova enormna poskupljenja „crnog zlata“, a da Evropu ostavi bez dovoljnih količina tog energenta, smatra stručna javnost.

Takođe, to posredno može da se odrazi i na Naftnu industriju Srbije (NIS), u kojoj je naša država manjinski vlasnik, tako što bi se ta kompanija suočila sa poskupljenjem nafte iz uvoza.

Naime, članice G7 su se usaglasile da treba uskratiti osiguranje, posredovanje, finansiranje i druge usluge za transport ruske nafte, kako bi se ograničila njena cena i time smanjila novčana sredstva koja Rusija ima na raspolaganju za finansiranje vojne intervencije u Ukrajini. Cilj je da se na taj način cena ruske nafte smanji na iznos od 40 do 60 dolara po barelu, prenosi Danas.

Nakon što su članice G7 donele odluku, ali ne i datum od kada bi ona trebalo da stupi na snagu, Moskva je na to odgovorila pretnjom da će prestati da prodaje naftu svim zemljama koje ograniče njenu cenu.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) procenila je da će nakon aktiviranja novog paketa naftnih sankcija Evropske unije prema Rusiji, koji na snagu stupa 1. novembra, taj energent poskupeti za oko 20 odsto. Odmah nakon što je IEA saopštila taj podatak, cena nafte na berzama skočila je za jedan procenat, odnosno na 94 dolara za barel.

U slučaju da Rusija prekine sa snabdevanjem zemalja koje ograniče cenu njene nafte, doći će do akutnog nedostatka „crnog zlata“ na tržištu, a veliki svetski proizvođači nisu spremni da povećaju proizvodnju, što stvara situaciju u kojoj će potražnja biti veća od ponude. To će automatski dovesti do dodatnog povećanja cena nafte i spekuliše se da bi one mogle da premaše nivo od 100 dolara po barelu.

Zabrinutost da će do toga zaista i doći podgreva podatak da su američke energetske kompanije upozorile da Evropska unija neće moći da računa na značajnije povećanje isporuka nafte tokom zimskog perioda, jer nemaju nameru da povećaju njenu proizvodnju zarad te svrhe.

Ne samo američke, već ni velike kompanije iz drugih zemalja, neće žuriti sa podizanjem sopstvene proizvodnje, kako bi se nadomestio nedostatak ruske nafte na tržištu, jer im situacija u kojoj nafte nema dovoljno donosi veće profitne stope.

 

Izvor: Biznis.rs

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti