11.000 punjača za električne kamione u Evropi do 2025?

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Proizvođači kamiona i ekolozi udružili su snage kako bi „pogurali“ postavljanje 11.000 punjača za električne kamione širom EU do 2025. godine, odnosno 42.000 punjača do 2030. Evropska asocijacija proizvođača automobila (ACEA) i organizacija Transport i životna sredina (T&E) uputili su nedavno tim povodom zajedničko pismo Evropskoj komisiji.

S obzirom na to da trenutno gotovo da ne postoji nijedan punjač specijalizovan za kamione, ovi ciljevi su veoma ambiciozni, ali istovremeno i neophodni za dostizanje evropskog „zelenog sporazuma“, navode udruženja.

Takođe, kako se navodi, do 2025. trebalo bi da širom Evrope bude dostupno oko 300 stanica za dopunu vodonika, pogodnih za teška vozila, dok bi do najkasnije do 2030. taj broj trebalo da naraste na 1.000.

Ovaj zajednički zahtev industrije i nevladine organizacije stigao je uoči očekivane revizije Evropske direktive o infrastrukturi alternativnih goriva (AFID), planirane za ovu godinu.

U svom pismu, ACEA i T&E apeluju na Komisiju da AFID prilagodi kamionima i autobusima sa nultom emisijom, sa obavezujućim ciljevima za infrastrukturu u svim državama članicama EU kako bi se obezbedilo neometano odvijanje svih međunarodnih operacija. Kako navode, takav razvoj situacije je hitan – kako bi se prevoznici podstakli da brzo pređu na vozila sa nultom emisijom.

Kamioni na električni pogon i na vodonik zahtevaju specifičnu infrastrukturu za punjenje, zbog velike potrebe za energijom, kao i zbog zahteva u pogledu prostora, parkiranja i pristupa. Evropska komisija mora da se pozabavi ovim specifičnim potrebama, obezbeđujući punjenje na kamionskim parkiralištima, u logističkim čvorištima (prilikom utovara i istovara), na javnim lokacijama u urbanim sredinama, kao i duž koridora autoputa.

Naša industrija je u potpunosti posvećena Zelenom dogovoru, a samim tim i CO2 neutralnom drumskom teretnom saobraćaju do 2050. godine. U tom pravcu masovno ulažemo u razvoj CO2 neutralnih kamiona – naveo je Martin Daum, CEO Daimler Truck AG i predsednik ACEA odbora za komercijalna vozila.

Međutim, naši kupci neće ulagati u ova vozila ukoliko ih ne mogu lako napuniti ili dopuniti, dok isporučuju robu iz jedne zemlje u drugu. Predstojeća revizija AFID je velika šansa da se pobrinemo da razvoj infrastrukture i uvođenje vozila sa nultom emisijom idu ruku pod ruku, istakao je Daum.

– Budućnost je električna, čak i za kamione. Industrija prelazi na kamione sa nultom emisijom i vreme je da se Evropska komisija probudi – rekao je Villiam Todts, čelnik Transport & Environment, navodi se u saopštenju ACEA

 

Izvor: plutonlogistics.com

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti