1.200 preduzeća učestvovalo u inicijativi za zaštitu životne sredine

Komentari: 0
Fotografija od: © Christian Houdek

Beč je 1998. godine započeo inicijativu za zaštitu životne sredine pod nazivom „Oeko Business Wien“ („Ekološki biznis Beč“). Inicijativa je namenjena preduzećima i podržava ih u realizaciji mera za zaštitu životne sredine.

Preduzeća zajedno sa iskusnim savetnicima za životnu sredinu identifikuju mere koje će biti sprovedene, a koje će im istovremeno sniziti troškove poslovanja. Pored 1.200 preduzeća i Danska ambasada u Beču je učestvovala u ovoj inicijativi.

U poslednjih 19 godina postignuti su zavidni rezultati. Do sada je ušteđeno 443.000 tona ugljen-dioksida, 150,8 miliona kilometara utransportu, 2,7 miliona kubnih metara vode za piće, 126 tona otpada i 1,5 teravatsati energije. Razmere ovog uspeha mogu se razumeti samo u odgovarajućoj relaciji.

Tako se sa ušteđenom energijom može snabdevati strujom 58% domaćinstava u Beču čitavu godinu, dok se sa otpadom može napuniti 2,5 miliona kanti za smeće, a troškovi poslovanja su sniženi za 145,6 miliona evra. „Imamo situaciju u kojoj svi pobeđuju. Mere, koje se sprovode, značajne su za životnu sredinu, a preduzeća istovremeno štede novac“, izjavila je nedavno Uli Zima, članica gradske vlade zadužena za životnu sredinu, prilikom predstavljanja rezultata inicijative.

Izvor: 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti