Light + Building 2020. – Sajam koji predstavlja svetlu budućnost

Komentari: 0

Bez obzira na novembar, Beč je bio obasjan suncem i ugostio je novinare iz Evrope u ekskluzivnom hotelu Imperial, povodom konferencije na kojoj smo dobili sve informacije o jednom od vodećih industrijskih sajmova. Light + Building se održava svake parne godine, pa će tako i ove godine otvoriti svoja vrata od 08. do 13. marta u Frankfurtu na Majni.

"Connecting. Pioneering. Fascinating.” - moto je sajma koji slavi dvadeseti rođendan. Ovaj sajam ne slavi samo jubilej, već i konstantan rast poslovnih posetilaca, izlagača koji predstavljaju svoje najnovije proizvode i inovacije za rasvetu, električne tehnologije, automatizaciju kuća i zgrada, usluge koje promovišu integralno planiranje zgrada, kao i vetar u jedra koji ovaj sajam dobija od globalnog sektora. 

“Ovaj sajam ima potencijal da garantuje efikasnost, sigurnost, udobnost i zdravlje za veliki deo svetskog stanovništva. To će brzo biti od posebne koristi rastuće urbane oblasti”, rekao je Volfgang Marzin, predsednik i izvršni direktor Messe Frankfurt-a.

Na početku konferencije u Beču, novinarima se obratila Dominik Evert (Dominique Ewert), direktorka marketinga i komunikacija Messe Frankfurt. Ona je govorila o globalnom izazovu urbanizacije i kako uspostavljene teme sajma Light & Building odgovaraju na te izazove. 

Jedna od glavnih tema biće povezivanje sa posebnim osvrtom na sigurnost, pametno povezivanje u urbanim sredinama, kao i napredna infrastruktura za punjenje električnih vozila. Ova tema pokazuje trenutnu situaciju i budućnost inteligentne infrastrukture, dok povećanje e-mobilnosti poziva na sveobuhvatnu i efikasnu infrastrukturu. 

Drugi važan aspekt za sektor i korisnike je povezana sigurnost i bezbednost, kao i inovacije. Inovacije u inteligentnom upravljanju zgrada i održavanju. Sama tema „Pioneering“ obuhvata područja koja imaju veliki potencijal, ali još nisu u potpunosti uspostavljeni na tržištu. „Prediktivno održavanje“ je takođe pionirski posao. Dakle, elektronske instalacije u zgradama mogu se nadgledati preko sofisticirane upotrebe senzora i softvera, bez gubitka efikasnosti ili čak pojava greške. Tehnološki napredak je troškove prediktivnog održavanja smanjio do granice gde je primena prediktivnog održavanja veoma održiva i opravdana.

U oblasti “Fascinating”, očaraće nas funkcionalna estetika, autentičnost i povezanost budućnosti sa osvrtom na istoriju. Stvara se veza između prošlosti i budućnosti, koja se vrti oko modernog, arhetipskog dizajna u prošlosti. Rešenja savremenih pitanja kao što su sve veća digitalizacija, pametne tehnologije, trendovi na tržištu rasvete i umreženo obezbeđenje, pre dve godine su bile oduševljeno pozdravljene od posetilaca i medija. Biće interesantno šta će izlagači sve predstaviti u ovoj oblasti.
Jedna od najpopularnijih tema biće i dinamička digitalizacija, kao i povezivanje sigurnosne tehnologije sa drugim tehničkim građevinskim instalacijama.

Pored toga, videćemo i unapređenje LED tehnologija koje pruža manju potrošnju energije i kompaktniji dizajn. Posetioci će moći da pronađu nova rešenja koja su prilagodljiva svakoj situaciji i našim individualnim potrebama. 

Light + Building može se pohvaliti lepezom posetilaca. Arhitekte, dizajneri, predstavnici malih, srednjih i velikih kompanija, predstavnici maloprodaja, zanatlije iz industrije, inženjeri, unutrašnji arhitekti i projektanti, električari, izvođači radova, predstavnici maloprodaja osvetljenja, nameštaja, građevinskih kompanija…

Svi se oni okupljaju na ovom spektakularnom sajmu, gde se neguju postojeći i uspostavljaju novi kontakti, otkrivaju najnovije inovacije, razgovara o perspektivama i razmenjuju ideje. Oko 70% međunarodnih kompanija predstavilo je svoje proizvode na izložbi prošle godine, a 52% posetilaca došlo je izvan Nemačke. Najveći broj posetilaca, posle Nemačke, dolazi iz Kine, Italije, Holandije, Francuske, Velike Britanije, Švajcarske i Belgije. 

Da bi se shvatila važnost ovog sajma za industriju, pomenućemo još neke brojke. Sajam ima 256.400 m2 izložbenog prostora, a u 2018. godini imao je 2.719 izlagača i 220.864 posetilaca. 

Na konferenciji su najavljeni i novi izložbeni prostori. Hala 4.0 sa uličnim, spoljnim osvetljenjem. Hala 6.2 sa kompletnim asortimanom za dekorativno osvetljenje. Hala 8.0, komponente za tehnologiju osvetljenja, sigurnosno osvetljenje, kontrola osvetljenja. Hala 9.1, elektrotehnika, automatizacija kuća i zgrada. Hale 12.0, 12.1, električna instalacija i najnovija rešenja sistema zgrada.

Na konferenciji smo nakratko popričali i sa gospodinom Markom Koljenšićem iz kompanije Zodax, predstavnikom Frankfurtskog sajma za Srbiju i Crnu Goru. Gospodin Koljenšić nam je rekao da je interesovanje naših kompanija već godinama za ovaj sajam odlično i da postoji dosta zainteresovanih kompanija koje su aplicirale za takozvanu listu čekanja, jednostavno interesovanje za izlaganje na ovom sajmu je sve veće. 

Ovaj sajam donosi inovacije, i na osnovu zadovoljstva svih koji ga čine, izlagača, posetilaca, medija, jedno je sigurno, ovaj sajam predstavlja platformu za sklapanje novih poslova i pronalaženje novih poslovnih ideja. Posetite Frankfurt, grad koji predstavlja središte moderne ekonomije i dom sajma Light + Building, koji puni jubilarnih dvadeset godina. 

Iskoristite brojne prednosti ove međunarodne platforme za izlagače. Predstavite svoje najnovije ideje i unapredite svoje poslovanje. Ako ne uspete da se pojavite kao izlagač, posetite sajam i iskoristite sve benefite koji vam se nude. 

Za realizaciju bilo koje od tih ideja potrebno je kontaktirati kompaniju Zodax. Vidimo se na proleće u Frankfurtu!

www.zodax.rs

O Autoru

Stevan Jovičić

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti