Više od 200 ruskih kompanija polovinom marta u Beogradu

Komentari: 0

Beograd će od 14. do 16. marta biti domaćin Pete jubilarne međunarodne industrijske izložbe „Expo Rusija - Srbija 2018“ i Petog beogradskog biznis foruma na kojem će učestvovati više od 200 ruskih kompanija.

Teme izložbe biće energetika i energetski štedljive tehnologije, rudarstvo, građevinarstvo, industrija nafte, kao i medicina, IT, turizam, najavili su organizatori, na konferenciji za novinare. Cilj manifestacije, kako je istaknuto, jeste unapređenje trgovinsko-ekonomskih odnosa između Rusije i Srbije u kontekstu Sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i intenziviranje trgovinskih odnosa sa drugim zemljama regiona.

Jelena Jovanović, direktorka Sektora za međunarodne odnose Privredne komore Srbije (PKS), podsetila je da je trgovinska razmena Srbije sa Rusijom u 2017. godini iznosila 2,5 milijarde dolara.

„Sve je jača saradnja u oblasti visokih tehnologija. Tradicionalno najviše sarađujemo na polju farmacije, turizma, poljoprivrede“, navela je Jovanović.

Predsednik organizacionog odbora „Expo Rusija - Srbija 2018“ David Vartanov istakao je da se izložba organizuje u sklopu obeležavanja 180 godina diplomatskih odnosa dve države, kao i da postoji veliki broj mogućnosti za unapređenje ekonomskih veza.

Na izložbi će učestvovati preduzeća krupnog, srednjeg i malog biznisa, a biće održane regionalne prezentacije republike Tatarstan, Moskovske, Pskovske, Rostovske oblasti, kao i kompanija iz Srbije i drugih zemalja Jugoistočne Evrope.

Da nisu iskorišćeni svi potencijali u ekonomskoj saradnji dve zemlje, a da postoji ogroman prostor za to, potvrdio je i Andrej Hripunov iz Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije u Srbiji. Podsetio je da je prošlu godinu, u trgovanju sa Srbijom, obeležio rast oko 20 odsto, najviše u sektorima u kojima dve zemlje dugo sarađuju, a kako je rekao, u narednom periodu saradnja dve zemlje treba da se usmeri na inovacije.

Tokom izložbe u martu, biće održane mnogobrojne konferencije i okrugli stolovi na teme perspektive razvoja u oblasti inovacija, o upotrebi alternativnih energetskih potencijala, modernizaciji puteva i saobraćaja, razvoju turizma.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti