Velike uštede i visok kvalitet uz povoljnu cenu - Rešenja kompanije ABB u oblasti infrastrukture

Komentari: 0

Robna kuća IKEA u Beogradu biće otvorena u narednih nekoliko meseci, a u planu je, za sada, izgradnja još dva objekta u Srbiji. Ovaj švedski brend donosi nove standarde usmerene ne samo prema kupcima, već i ka opštim principima poslovanja.

Manji inicijalni investicioni troškovi, visok kvalitet, poštovanje rokova i minimalni troškovi tokom eksploatacije, bili su zadaci usmereni prema kompanijama koje su gradile objekat približne površine 30.000 kvadrata, vredan oko 70 mil EUR.

O projektu koji je za IKEA-u realizovala kompanija ABB za eKapiju govori Dejan Dešić, rukovodilac segmenta Infrastruktura i transport. ABB je bio zadužen za isporuku kompletne opreme za snabdevanje objekta električnom energijom.

- Namena objekta je trgovina, što podrazumeva visoku frekvenciju ljudi. U projektovanju sistema morali smo voditi računa prvenstveno o bezbednosti svih radnika i posetilaca. Podjednako važno bilo je pripremiti rešenje koje smanjuje inicijalne investicione troškove, a ujedno i ostvariti značajne uštede u procesu eksploatacije.

Isporuka opreme za snabdevanje objekta električnom energijom obuhvatala je opremu za transformatorsku stanicu 10/0,4kV, distributivne ormane u samom objektu i šinski razvod. U okviru opreme za transformatorsku stanicu isporučeni su suvi energetski transformatori, 2 x 1250 kVA za distributivni deo trafostanice i 630 kVA za solarnu elektranu koja će biti instalirana na krovu robne kuće, zatim vazduhom izolovano srednjenaponsko postrojenje UniSec, i sertifikovani elektrorazvodni ormani tipa Pro E Power predviđeni za struje do 6300 A.

- Isporučili smo tri linije šinskog razvoda, od koji su dve linije za 1000A i jedna linija 1250A. Takođe, isporučen je šinski razvod za napajanje rasvete u celom objektu, a najvećim delom u celinama Markethall-a i Showroom-a. Šinski razvod koji plasiramo na tržištu Srbije je izuzetnog kvaliteta, sa konkurentnom cenom, i to je prepoznato od strane investitora, a i glavnog izvođača jer smo uspeli da ugovorimo isporuku u oštroj konkurenciji svih domaćih i stranih ponuđača.

Proizvod donosi znatne uštede u poređenju sa instalacijom kablova. Na taj način se ostvaruju investicione uštede, uštede u eksploataciji, kao i fleksibilnost u slučaju naknadnih izmena koje se mogu desiti na samom objektu.

Kada govorimo o uštedama, montirani su transformatori sa smanjenim gubicima, kao i glavni prekidači tipa Emax 2. Prekidači tipa Emax 2 u niskonaponskim ormanima su "menadžeri energije", jer su u stanju da, u cilju uštede, kontrolišu prekidače ispod sebe, što podrazumeva da će samostalno meriti potrošnju na svakom od njih i u slučaju da ona prevazilazi zadate granice, automatski privremeno isključiti sisteme koji nisu neophodni za osnovno funkcionisanje objekta.

Kompanija ABB je učestvovala u celom projektu od samog početka. U saradnji sa projektantima, izvođačima i podizvođačima, ABB je učestvovao od samog razvoja do optimizacije, uz pripremu svih neophodnih detalja. Elektro projekat je radila kompanija Šiping, glavni izvođač je Strabag, podizvođač za elektro radove je Interfast. Partnerske firme koje su radile na izgradnji solarne elektrane snage 340kW su Energize i MT-KOMEX kao podizvođač Strabag-a, dok je CEEFOR izradio projekat za izvođenje.

- Davali smo punu podršku našim partnerima u realizaciji ovog zahtevnog projekta. Bilo je neophodno uskladiti standarde i rešenja koja IKEA zahteva za svaki svoj objekat, sa lokalnim standardima i praksom.

Princip kompanije ABB je da isporučuje opremu koja je proizvedena u neposrednoj blizini realizacije projekta. Sva oprema koja je isporučena je evropskog porekla, uz svu neophodnu dokumentaciju koja potvrđuje tražene standarde.

- Naglasio bih da u Srbiji imamo obezbeđen i servis. Našim korisnicima i klijentima koji imaju ugrađenu ABB opremu obezbeđena je sigurna podrška i održavanje sve isporučene opreme kako bi sistemi funkcionisali bez zastoja. To je ono što nas izdvaja od konkurencije – objašnjava Dešić.

Naš sagovornik se nada se da će se pojaviti još ovakvih investitora koji od početka znaju šta žele i na koji način da to realizuju.

- Investicije su pokrenute. Izgradnja velikog broja komercijalnih objekata je u toku ili je najavljena. Mi imamo rešenja za komercijalne, industrijske objekte, putnu i železničku infrastrukturu, solarne elektrane i data centre - istakao je Dešić.

- Želimo da naglasimo da nismo samo angažovani u ovim velikim infrastrukturnim projektima, već pokušavamo i da krajnjim individualnim korisnicima učinimo dostupnim sve pogodnosti savremenih tehničkih rešenja u oblasti pametnih kuća i zgrada.

Pored KNX standarda koji promovišemo, za individualne korisnike imamo idealno rešenje, sistem ABB Free@Home, koji pruža različite mogućnosti i konkurentan je po pitanju odnosa cene i kvaliteta. Ovaj sistem može samostalno da upravlja stanom ili kućom, moguće ga je bežično nadograditi naknadno, bez dodatnih građevinskih ili instalaterskih radova. Sam korisnik ga intuitivno programira putem mobilnog uređaja i dostupan je u nekoliko paketa, zavisno od potreba samog korisnika.

O kompaniji ABB

ABB je inovativni tehnološki lider u oblasti elektroenergetske opreme, robotike i elektromotornih pogona, industrijske automatizacije i elektroenergetskih mreža, koji stoji na usluzi korisnicima iz energetskog sektora, industrije, oblasti infrastrukture i transporta širom sveta. Uz nasleđe od preko 125 godina inovacija, ABB danas ispisuje budućnost industrijske digitalizacije i predvodi energetsku i četvrtu industrijsku revoluciju. ABB posluje u više od 100 zemalja i zapošljava oko 132.000 ljudi.

ABB u Srbiji ove godine slavi 27 godina postojanja i kao jedna od vodećih kompanija u oblasti energetike i industrijske automatizacije pomaže kupcima u unapređenju korišćenja električne energije, povećanju industrijske produktivnosti i smanjenju negativnog uticaja na okolinu. ABB d.o.o. sa sedištem u Beogradu nadležan je za čitav asortiman ABB-ovih proizvoda i sistema na teritoriji Republike Srbije. Takođe ima razvijenu saradnju sa lokalnim partnerima i kupcima, zadužen je za puštanje u rad, servis i održavanje ABB-ove opreme i sistema, kao i vršenje obuke korisnika.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti