Uskoro najmoderniji obrazovni centar za upravljanje energijom „Apern Nord“

Komentari: 0
Fotografija od: Jezerski grad Aspern © MA 18/ C. Fürthner

Od 2013. godine bečko istraživačko društvo „Aspern Smart City Research“ (ASCR) u novom naselju Jezerski grad Aspern razvija rešenja za budućnost energetike u gradskim sredinama na osnovu obnovljive energije.

Rezultati do kojih se došlo istraživanjem biće uvršteni u fazu planiranja i izgradnje obrazovnog centra „Aspern Nord“. Do jula 2021. godine biće podignut najmoderniji obrazovni centar na polju upravljanja energijom.

Energetski koncept obuhvata zagrevanje, ventilaciju, hlađenje, mernu tehniku. Ono što je posebno su polja zemljanih sondi. Ti prenosioci toplote iz zemlje mogu pomoću tečnosti koja prenosi toplotu da tokom zime iz zemlje povuku toplotu a leti hladnoću i da putem toplotne pumpe obezbeđuju tokom cele godine prijatnu klimu u prostorijama.

Sve to funkcioniše bez klasičnih radijatora – aktiviranjem betonskog jezgra. Za regulisanje temperature koristi se materijal koji može da apsorbuje toplotu i da je ponovo zrači.

Najveći evropski inovativni istraživački projekat ASCR je veoma tražen i posećen od strane inostranih gostiju. Istraživački centar u okviru Jezerskog grada Aspern sastoji se od sveobuhvatnog inteligentnog elektrodistributivnog sistema, jedne stambene zgrade, obrazovnog centra, studentskog doma, poslovne zgrade kao i tehnološkog centra.

Godišnje ovaj centar poseti oko 1.100 zainteresovanih. Brojne delegacije iz Rusije, Švedske, Nemačke, Francuske, Brazila kao i iz Srbije posetile su ovaj centar. 

 

Izvor: 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti