Univerzalno projektno rešenje za hidraulični upravljački blok koji upravlja brzim predturbinskim zatvaračima

Komentari: 1

PPT-Inženjering je u prethodnom periodu razvio fleksibilnu projektantsku platformu za hidraulične blokove za upravljanje brzim predturbinskim zatvaračima. Na osnovu dugogodišnjeg iskustva verifikovanog u praksi, razvijeno je rešenje za nove hidraulične sisteme, ali i rešenje koje se jednostavno može primeniti kod modernizacije već postojećih hidrauličnih sistema za brze predturbinske zatvarače.

Uzimajući u obzir značaj brzih predturbinskih zatvarača, čija sigurnosna funkcija zavisi od tipa turbine i ulaznog cevovoda, kao i od nivoa organizacije sigurnosnih funkcija za rad turbine u okviru turbinskog regulatora i van njega, potpuno je opravdana fleksibilna projektantska platforma koja se prilagođava traženim zahtevima za svaku turbinu a istovremeno ispunjava osnovne zahteve sigurnosti koji su neophodni za ovu vrstu manipulacije predturbinskim zatvaračem:

- Početak brzog zatvaranja je relejna upravljačka komanda, koja se najčešće generiše iz nezavisnih sigurnosnih krugova, kidanjem upravljačkog napona (opciono je moguće i podizanjem upravljačkog napona).

- Struktura upravljanja je kaskadna, dve kaskade u serijskoj vezi. Prva kaskada ispunjava prethodno navedeni osnovni sigurnosni upravljački zahtev, druga opciono može vršiti upravljačku kompenzaciju vremena spuštanja, u zavisnosti od hidrodinamičkih sila na zatvaraču i spoljnih ambijentalnih uslova. 

Ponuđena projektna platforma omogućava da se udvoje upravljački ventili za glavne 2/2 razvodne ventile, (znači različiti upravljački naponi), obezbeđivanje zabravljivanja upravljačkog ventila za inicilizaciju početka havarijskog spuštanja (jednom data upravljačka komanda za havarijsko spuštanje, ne može se prekinuti ni u slučaju prekida upravljačkog signala) i u drugoj kaskadi opciono postoji mogućnost za proporcionalno upravljanje protokom, što znači da se može obezbediti zadato vreme spuštanja u zadatoj tačnosti, odnosno sinhronizacija sa vremenom zatvaranja sprovodnog aparata turbine, prema zahtevima dinamike rada turbine, kao i dodatno prigušenje na kraju hoda (dodatno prigušenju u donjoj glavi hidrauličnog cilindra), pred spuštanje zatvarača na prag, kako bi se obezbedili optimalni uslovi zaustavljanja čelične konstrukcije zatvarača na pragu. 

Ponuđeno projektno rešenje se koristi, bez razlike da li je napajanje uljem magistralno ili svaki zatvarač ima svoj pumpni odnosno hidraulični agregat. Pored toga, na istoj projektnoj platformi rešava se i problem dožima, to jest situacije kada nije dovoljna sila sopstvene težine brzog predturbinskog zatvarača za njegovo brzo havarijsko spuštanje.

PPT-Inženjering svoje projektno rešenje koje odgovara novo projektovanom, bez ikakvih ograničenja može iskoristiti i pri modernizaciji postojećih brzih predturbinskih zatvarača. U tom slučaju neophodno je pripremiti samo interfejsni elektro orman, gde će PLC računar primiti stare originalne upravljačke signale za rad brzih predturbinskih zatvarača, i iste softverski transformisati u nove, adekvatne za izabrano projektno rešenje hidrauličnog upravljačkog bloka za brzi predturbinski zatvarač.

To znači da unošenje novih signala monitoringa i dijagnostike rada elektro hidrauličnog sistema integrisanog na upravljačkom bloku, ostaje u lokalnom prostoru, a za komunikaciju u smeru sa centralnim upravljanjem - ove informacije se transformišu prema postojećim originalnim signalima za monitoring i dijagnostiku rada. Na slici je prikazano staro rešenje sa HE Đerdap 2 (Dunav-Srbija) i novo rešenje, u novom zaštitnom ormanu od nerđajućeg čelika. Jasno se vidi interfejsni elektro orman.

PPT-Inženjering AD je preduzeće iz Srbije (Beograd) koje posluje u sastavu ruske firme TRESTGIDROMONTAŽ, koji je i vlasnik preduzeća PPT-Inženjering. U ovoj oblasti na tržištu Rusije smo od 1998. godine, a u drugim oblastima, pre svega u metalurgiji, na tržištu Rusije i bivšeg SSSR-a smo skoro 50 godina.

PPT-Inženjering-Beograd, Srbija
Tel: +381-11-3680168
E-mail: office@ppt-inzenjering.rs
Web: www.pptinzenjering.rs

1 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar
jov be
19.06.2017 17:27
zasto kod sgs ? Odgovori

Ostavi komentar

Klijenti