U Holandiji vozove pokreće vetar

Komentari: 0

Holandija je poznata po lalama, klompama i vetrenjačama. Za ovu zemlju se veže mnogo interesantnih činjenica, kao što su: da nema kanala verovatno bi bila ispod vode, da samo Amsterdam ima preko hiljadu mostova, da su Holanđani u proseku najviši ljudi, pa do toga da je Holandija prvak u bejzbolu, što je zaista teško poverovati, ali ostavimo putopis po strani. Ono što je zaista neverovatno je da sve vozove u Holandiji od prvog januara ove godine pokreće vetar.

Svi vozovi se sada kreću na energiju proizvedenu uz pomoć generatora na vetar. Ovu vest je preneo “Gardijan” pozivajući se na nacionalnu železničku kompaniju.

Kompanija iz Holandije “Eneko” je pre dve godine sa svojim projektom pobedila na tenderu objavljenom od strane kompanije “Holandske železnice” i potpisala sporazum na deset godina kojim je predviđeno da svi vozovi pređu na pogon vetra do januara 2018. godine. Spektakularna je sama ideja da za samo tri godine se kompletna železnička infrastruktura, tj. vozovi prebace na energiju vetra, a dodatno je fascinantno da su stručnjaci ove kompanije to uspeli da urade godinu dana pre roka.

Koliko god da je bilo onih koji su u komentarima za ovu vest pisali da se energija vetra koristila i hiljadu godina pre nove ere i da je pokretala jedrilice ili tadašnja prevozna sredstva, što je tačno, ipak, ovo je zaista fenomenalan projekat u korišćenju obnovljivih izvora energije.

Proizvodnja električne energije iz energije vetra počela je u velikom obimu da se koristi tek posle naftne krize 1973. godine. Razlog, povećanje cene sirove nafte je naravno imalo velike posledice na celokupnu ekonomiju, tj. recesiju u industrijskim zemljama.

Vratimo se na zaista podvig Holandije, koja ne samo da ima vozove koji, neverovatno ali istinito, stižu na vreme, već ih pokreće energija vetra.

Predstavnik holandske kompanije gospodin Ton Bon je rekao da je ovom poduhvatu doprinelo povećanje broja vetrenjača u Holandiji. Zvaničnici su izneli u saopštenju i podatak da rad jedne vetrenjače za sat vremena omogući da se obezbedi kretanje jednog voza u dužini od skoro 200 kilometara. 

Ovim projektom se naravno doprinosi u smanjenju emisije ugljen-dioksida, ali se daje i primer drugim zemljama na koji se sve način i u kojim se sve oblastima može zaštiti životna sredina. 

U svetu se energija iz obnovljivih izvora energije sve više koristi. Prema podacima koje je preneo dnevni list “Politika”, kompanija “Eneko” koja je uradila projekat za železnicu Holandije, potpisala je i ugovor sa kompanijom “Google” na osnovu kojeg će data centar ove kompanije u potpunosti koristiti energiju vetra na severu zemlje.

Železnice Holandije će dnevno prevoziti pola miliona putnika sa preko 5 000 vozova, a nadaju se da će smanjiti do 2020. godine rashode energije za 35 posto po jednom putniku u poređenju sa rashodima energije u 2005. godini.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti