TRENDOVI IZRADE METALA ZA 2022.

Komentari: 0
Fotografija od: Wevolver.com

U savremenom svetu globalne proizvodnje, proizvodnja metala se dugo smatrala jednom od najstabilnijih industrija. Ova industrija se razvija uporedo sa rastom globalnog tržišta.

Od industrijske revolucije, industrija proizvodnje metala je dosledno inkorporirala nove tehnologije i inovacije kako bi održala korak sa potrebama potrošača.

Kako se globalna tržišta pomeraju i menjaju, u narednim godinama, industrija proizvodnje metala će imati velike koristi zadržavajući stav o svestranosti, fleksibilnosti i rastu.

Neka pouzdana istraživanja tržišta i prediktivni izveštaji ukazuju na to da su sledeći trendovi, između ostalih, istaknuti ove godine u industriji proizvodnje metala, ali kako su istaknuti u sadašnjosti, tako će i verovatno biti još mnogo godina u budućnost.

ROBOTIZACIJA

Mnoge industrije su dugo imale otpor prema robotizaciji procesa i upotrebe robota i svih robotskih tehnologija, pre svega zbog straha da će robotika zameniti ljudski rad.

Iako ovo i dalje zabrinjava neke u proizvodnji metala, robotika se nedavno pojavila kao dragocena imovina u fabrici.

Robotika ima visok kapacitet za obavljanje rutinskih, svakodnevnih zadataka koji često mogu biti dugotrajni i/ili opasni za ljude.

Delimično zbog tekuće pandemije COVID-19, nedostatak radne snage uticao je na mnoge industrije širom sveta, a proizvodnja metala nije izuzetak u tome.

Neki efekti ovog trenutnog nedostatka radne snage su ublaženi upotrebom nove robotske tehnologije, posebno roboti ma koji rade zajedno sa ljudima, kobotima.

Umesto da zauzmu mesto ljudskih radnika, koboti su pažljivo dizajnirani da pomognu i podrže svoje ljudske kolege u jednostavnim, ponavljajućim i/ili svakodnevnim zadacima.

Kao takvi, mogu povećati efikasnost i produktivnost ljudskih radnika.

Nedavne inovacije su pokazale da su ove vrste robota izdržljivije i lakše za programiranje nego ikada ranije.

AUTOMATIZACIJA

Automatizacija je ključna za obezbeđivanje “zdravlja” industrije metala.

Automatizacija je neprocenjiv resurs u proizvodnji metala. Veliki deo automatizacije u industriji se obavlja pomoć u računarskih mašina za numeričko upravljanje (CNC).

CNC mašine mogu da obavljaju mnoge zadatke koji se ponavljaju, i kao takve mogu da igraju važnu ulogu u neprocenjivoj pomoći i olakšanim radnim zadacima za zaposlene.

Mnogi menadžeri proizvodnje smatraju da je ulaganje u automatizaciju relativno jednostavan način da se osigura dobrobit radnika, što je prirodno jedan od najvažnijih faktora za svaki posao koji želi da ostane održiv i konkurentan na tržištu proizvodnje metala.

Pored toga, tehnologija automatizacije može povećati ukupnu produktivnost i efikasnost.

CNS mašine su verovatno samo početak tehnološkog napretka automatizacije u industriji proizvodnje metala.

RESHORING

Na tržištu proizvodnje metala, "reshoring“ se odnosi na trend da se poslovi i industrije koje su angažovani na spoljnim poslovima (outsourcing) vraćaju na mesto odakle potiču.

Za razliku od mnogih industrija, koje su cvetale u inostranstvu, poslednjih godina proizvodnja metala je učestvovala u trendu preokretanja.

Zbog rastućih troškova globalnog teretnog transporta, kao i povećanja troškova rada u mnogim zemljama, kao što su Kina i Indija, mnogi proizvođači su otkrili da operacije u inostranstvu više nisu toliko isplative kao što su nekada bile.

Ne samo da reshoring može da uštedi novac preduzećima, već u mnogim slučajevima to takođe rezultira većim nadzorom i mogućnosti ma za trenutnu kreativnost i inovacije.

Mnogi iz metalne industrija smatraju da delimično zahvaljujući uobičajenim novim, inovativnim tehnologijama kao što su robotika, aditivna proizvodnja i automatizacija, mnogim kvalifikovanim radnicima i preduzećima, proizvodnja metala je privlačnija kao poslovna šansa i industrija, više nego ikada ranije.

Rad u ovoj industriji sada je bezbedniji nego što je ikada bio u prošlosti , sa više mogućnosti za obuku i napredovanje u karijeri.

DIGITIZACIJA

Poput robotike, digitalizacija je jedan od trendova na ovoj listi , i predstavlja uticajne inovacije u ovoj oblasti .

Mnoge različite primene digitalizacije znače da su, kada je u pitanju ovaj trend, mogućnosti skoro beskonačne.

Donošenje odluka zasnovano na podacima je još jedna ključna prednost digitalizacije.

Tehnologije kao što su sistemi za planiranje resursa preduzeća omogućavaju proizvođačima da procene funkcionalnost i efikasnost u skoro svakom aspektu njihove organizacije.

Način na koji su prakse digitalizacije sposobne da prikupljaju, mere i analiziraju podatke je od ključnog značaja za obezbeđivanje budućnosti industrije proizvodnje metala i prikazivanje realne efikasnosti ukupne produktivnosti.

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti