SVE O AUTOMATSKOM PAKOVANJU PROIZVODA U KUTIJE

Komentari: 0

Kad govorimo o automatskim mašinama i sistemima pakovanja proizvoda u kartonske kutije, koji inače predstavljaju kraj proizvodnih linija, najbolje sagovornike za ovu temu našli smo u inženjerskom timu kompanije StanTech iz Beograda. StanTech je firma koja se na najsavremeniji i najinovativniji način bavi automatizacijom procesa pakovanja različitih vrsta proizvoda u kartonske kutije, pojedinačno ili zbirno, zaključno sa robotskom paletizacijom.

Ovakav proces automatizacije predstavlja najzahtevniji, i postaje sve traženiji način pakovanja na kraju proizvodnih linija, najčešće prisutan u prehrambenoj industriji. Ovaj segment rada je do skoro bio proces koji se obavljao ručno uz učešće velikog broja radnika.

Uzimajući u obzir da se tržište rada menja i da zainteresovanost za obavljanje ovakve vrste poslova opada, pa samim tim i poskupljuje, proizvođači se suočavaju sa nedostatkom kvalitetne radne snage. Kako bi proizvođači osigurali kontinuitet i stabilnost svojih proizvodnih procesa, a samim tim i opstanak svojih proizvoda na tržištu, automatizacija proizvodnje je postala neizbežan korak ka njihovom daljem razvoju.

Da je ovo i svetski trend pokazuje povećana tražnja za automatskim linijama kako na istoku, tako i na zapadu, zemlje regiona od Slovenije do Severne Makedonije, EU, Rusija, Sjedinjene Države iz godine u godinu ubrzano uvećavaju broj automatskih linija u svojim proizvodnim pogonima.

StanTech projektuje i proizvodi kompletnu gamu automatskih sistema za pakovanje proizvoda u kartonsku kutiju. Proces automatskog pakovanja u kutiju se sastoji iz tri faze: formiranje različitih tipova i dimenzija kutija, modul za ulaganje proizvoda u kutije, zatvaranje utovarenih kutija. Nakon navedenog procesa sledi automatsko slaganje kutija na palete (paletizacija).

U svakoj ovoj zoni, StanTech ima adekvatan odgovor u vidu mašina koje rade samostalno i obavljaju jednu od navedenih faza ili kompletnih linija, koje automatski obavljaju celokupan proces pakovanja sa minimalnim učešćem operatera. 

Ovom prilikom ćemo vam predstaviti celokupan pregled sistema pakovanja po vrstama kutija, načinu lepljenja i načinu ulaganja proizvoda u kutiju, sa korisnim komentarima i preporukama.

Vrste kutija

Wrap Around (WA) – formira se iz predformirane ravne kartonske ploče, predstavlja najefikasniju opciju u konceptualnom, finansijskom, marketinškom, logističkom i ekološkom smislu. Ova opcija obezbeđuje najnižu cenu pojedinačne kutije, najmanju potrošnju kartona, niske logističke troškove (transporta i skladištenja) i efektan izgled proizvoda na policama.

Koncept WA kutije proizvođaču omogućuje da sa istom kutijom dobije dve funkcije, transportnu i displej (shelf ready) opciju. Kao materijal uobičajeno se koristi mikroval troslojni karton, kojem unapred definisani bigovi omogućuju da se obavije uz proizvod i na taj način iskoristi maksimalno prostor u samoj kutiji, kao i perforacija koja omogućuje shelf ready opciju.

Takođe, veoma bitna karakteristika ove kutije je potpuna sigurnost proizvoda kao i istrajnost lepka u različitim atmosferskim uslovima.

StanTech proizvodi više različitih automatskih mašina koje omogućavaju pakovanje u kutije tipa WA.

Tu su VIPER sistemi koji formiraju kutiju, utovaraju proizvode, zatvaraju i lepe toplim lepkom. VIPER TL je sistem koji isporučuje kutije tipa Tray&Lid i WA, što je posebno bitna solucija za izlaganje proizvoda na polici, kao i u transportu (u industriji kafe, mesnih prerađevina, hemijskih proizvoda, sredstva lične higijene itd).

Tray&Lid opcija je posebno važna za isporuke proizvoda ka velikim trgovinskim lancima koji sve češće ovakav način pakovanja postavljaju kao neophodan standard. Kapaciteti ovih sistema su do 20 kutija u minuti.

U WA grupi mašina posebno mesto zauzimaju SPIDER tray formeri, kao i UniPack sistemi koji podrazumevaju kompletne linije pakovanja, a koji takođe koriste ravne kartonske ploče i topli lepak prilikom formiranja kutije sa kapacitetno do 30 kutija u minuti. GLIDER mašine obično rade nezavisno i isporučuju displej pakovanja tipa omotnice.

Omotnice su popularne u mesnoj i mlečnoj industriji i pakuju se grupe proizvoda (čašica, boca, konzervi...), u vidu akcijskih paketa.

Ameriken (RSC) kutija je najklasičniji i najčešći način transportnog pakovanja. Ameriken ili klasične transportne kutije sa četiri gornja i donja krila se mogu lepiti toplim lepkom ili samolepljivom trakom. 

U zavisnosti od načina skladištenja proizvoda, atmosferskih okolnosti, vrste proizvoda, donosi se odluka o načinu lepljenja krila na kutiji.

StanTech proizvodi veliku paletu mašina koje formiraju ameriken kutije. Način formiranja zavisi od veličine kutija i od zahtevanog kapaciteta. Najčešće zahtevani kapacitet je do 10 kutija u minuti, ali StanTech takođe projektuje i proizvodi mašine sa kapacitetom do 25 kutija u minuti za kupce sa izuzetno visokim proizvodnim kapacitetima.

HANDY je naziv za ovu vrstu mašina i radi se u varijanti lepljenja samolepljivom trakom, ali sve više toplim lepkom. Handy mašine takođe mogu biti sastavni deo linija UniPack, koje objedinjuju formiranje kutija, utovar proizvoda (Top Load) i zatvaranje kutija. 

Tunel kutija je najzastupljenija u konditorskoj industriji kao displej tip kutija, u njoj se najčešće pakuju keks, čokolade, napolitanke, musli, kao i drugi konditorski proizvodi. 

Najčešće je u primeni jednoslojni hromo karton. Ova kutija je proizvedena u fabrici kartona podužno zalepljena, dok se automatski otvara, vrši se uguravanje proizvoda i lepe se bočna krilca, najčešće toplim lepkom.

INDI je naziv StanTech side load mašina, koje automatski obavljaju pakovanje, kapaciteta od 10 do 150 kutija u minuti. 

StanTech d.o.o.
Batajnicki drum 285A
11080 Beograd
+381 11 4145050
office@stantech.rs
www.stantech.rs

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti