Stevanović firmama: Konkurišite za grantove i povoljne kredite

Komentari: 0

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je da je pred kraj godine zadovoljan što su brojni programi podrške za mala i srednja preduzeća (MSP) zatvoreni i novac utrošen, a ujedno poručuje da još nije kasno da zainteresovane firme apliciraju za grantove i povoljne kredite u okviru programa koji su i dalje aktivni ili novi.

Stevanović je, u tekstu za magazin “BizLife” naveo da je novac za MSP dostupan kroz oko 20-ak aktivnih programa, dok su ostali od ukupno 35, uspešno zatvoreni usled utrošenog novca. Navodeći primere, Stevanović ističe investicioni program za preduzetnike koji bi da šire proizvodnju, a za koji može da se konkuriše do 1. decembra.

Za ovaj program Ministarstvo privrede je odvojilo čak 242,9 miliona dinara – bespovratno, ali i sav preostali novac od sada već zatvorenog Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz razvojne projekte.

“Ovaj program sprovodimo u saradnji sa Fondom za razvoj, a kombinacija je do 20 odsto bespovratnih sredstava države i 80 odsto povoljnog kredita Fonda. Zahtev za kredit kod Fonda za razvoj i prijave za grantove mogu da podnesu preduzetnici, mikro, mali i srednji privredni subjekti i zadruge koji su registrovani u APR-u”, objašnjava Stevanović za “BizLife”.

Ministarstvo privrede, ističe on, brine i o početnicima koji bi da se oprobaju u preduzetničkim vodama.

“Za nas je ključno da podržimo one koji su hrabri i ne traže posao u javnom sektoru, već ga sami stvaraju. Za početnike u biznisu se u praksi, na žalost, pokazalo da jako teško dolaze do izvora finansiranja. Mi to želimo da promenimo. Već smo imali uspešne programe namenjene ovoj kategoriji, a sada nastavljamo”, rekao je državni sekretar u Ministarstvu privrede.

U okviru „Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju“, objašnjava, Ministarstvo je obezbedilo dodatnih 100 miliona dinara. Od početka godine, kako kaže, na sličan način je podržano 185 početnika, a program je uspešno realizovan i prošle godine, kada je podržano 220 početnika.

“Male firme imaju veliki potencijal, i one su najveći rezervoar dobrih efekata na privredna kretanja, š to pokazuju sva istraživanja i godišnje analize. Naša ideja je da im obezbedimo mesto koje zaista zaslužuju, da im damo direktnu i konkretnu podršku, ali i da istovremeno afirmišemo preduzetnički duh u Srbiji. Efekti kroz ovakve poslove i programe su najveći na privredni rast, budžet i uspešnu ekonomiju države”, rekao je Stevanović.

On je ukazao da su sve Vlade od 2000. godine pominjale razvoj preduzetništva i malih i srednjih preduzeća kao strateški pravac, ali činjenica je da su konkretne korake preduzele i ostvarile rezultate tek Vlade od 2013. godine. Tako je 2016. proglašena Godinom preduzetništva, a rezultat je bio novih 17.000 preduzeća, novih 30.000 radnih mesta, i 70 odsto veća ostvarena neto dobit.

“Od 2017. godine smo na predlog Ministarstva privrede, pokrenuli desetogodišnji projekat Decenija preduzetništva. Za početak smo, samo za ovu godinu, obezbedili 18,2 milijarde dinara, od čega je 7,6 milijardi nepovratnog novca. Odvojeno je i više od pola milijarde evra za povoljne kredite. Budući da nije sve u novcu, obezbedili smo im i ono još vrednije – znanje. Organizovali smo besplatne obuke, konsalting, mentoring”, objasnio je Stevanović.

 

Izvor: Ministarstvo privrede RS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti