Srpski softver broji paradajz u Kaliforniji za japanskog agronoma - AgriSens među najboljim primerima dobre prakse u svetu

Komentari: 0

Srpska kompanija LOGIT Solutions našla se, sa svojom AgriSens tehnologijom, u avgustovskom izveštaju američke firme DroneDeploy o aktuelnim trendovima komercijalne upotrebe dronova. Naime, u delu koji se odnosi na primenu bespilotnih letelica u poljoprivredi, kao primer dobre prakse naveden je slučaj japanskog agro konsultanta koji radi za privatnu farmu u Severnoj Kaliforniji.

On je uz pomoć AgriSensa i "precizne poljoprivrede" uspeo da prebroji skoro 450.000 stabljika paradajza, za čije je sađenje na površini od 74 jutra bila zadužena treća kompanija. Tako je ustanovio razliku između 5% gubitaka, koliko je partnerska firma prijavila, i realnih 26% koliko je pokazalo precizno brojanje. Za to mu je bio potreban dron koji je celu površinu nadleteo za oko 30 minuta, dok bi za ručno brojanje bilo potrebno dan ili dva, uz mnogo manju preciznost.

S obzirom na to da se u ovom poslu "naplaćuje ono što se vidi u polju", primena aplikacije AgriSens, koja je nakon prikupljanja podataka izvršila njihovu obradu i brojanje stabljika, omogućila je povrtaru i njegovom savetniku da pozovu na odgovornost firmu koja je bila zadužena za sađenje paradajza i tako izbegnu neplanirane gubitke.

- Kompanija DroneDeploy je jedna od najinovativnijih u oblasti komercijalne upotrebe dronova, na globalnom nivou, a reč je o platformi koja je svojevrstan "operativni sistem" za upravljanje dronovima i procesiranje prikupljenih slika. Naša aplikacija potom, na zahtev korisnika, preuzima sprovođenje analize kako bi pružila konkretne informacije poljoprivrednicima, čime je naša saradnja zapravo idealan spoj - rekao je ovim povodom Milan Dobrota, generalni direktor LOGIT Solutions.

 

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti