SIMATIC WinCC Open Architecture V3.15 - SCADA sistem za projekte u vodoprivredi

Komentari: 0

WinCC OA nadgleda i upravlja procesom u svim delovima vodovodnog sistema - od izvora, preko distributivne mreže, prerade i vraćanja tretirane vode u vodotokove. Primena SIMATIC S7 water biblioteke i obimne biblioteke simbola omogućava brzu i standardizovanu izradu aplikativnog softvera. Primenom naprednog alata za kreiranje izveštaja u skladu sa nacionalnim i internacionalnim standardima i integracijom naprednih komunikacionih funkcija, WinCC OA veoma pouzdano i efikasno ispunjava sve zahteve za SCADA sisteme koji se primenjuju u sektoru pitkih, otpadnih i industrijskih voda.

SIMATIC WinCC Open Architecture upotpunjuje SIMATIC HMI portfolio i dizajnirana je za primenu u aplikacijama koje zahtevaju visok nivo prilagodljivosti specifičnim zahtevima klijenata i/ili kompleksnim aplikacijama i projektima koji nameću specifične sistemske zahteve i funkcije.

SIMATIC WinCC Open Architecture omogućuje upravljanje većim količinama podataka sa manje hardvera.
Industry 4.0 i Internet of Things (IoT) zahtevaju moderne SCADA sisteme koji su orijentisani ka budućnosti. Uz SIMATIC WinCC Open Architecture V3.15, korisnici imaju mogućnost pregleda i analize velike količine podataka koji se mogu dobiti iz procesa i iskorisiti za povećanje efikasnosti. 

Prednosti SIMATIC WinCC Open Architecture:

• Objektno orijentisano programiranje obezbeđuje efikasan inženjering i fleksibilno proširenje sistema

• Do 2048 sistema u distribuiranom sistemu

• Skalabilan sistem: od malih sistema do redundantnih mrežnih high-end sistema sa više od 10 miliona tagova

• Nezavisan od platforme i dostupan za Windows, Linux, iOS i Android

• Hot Standby Redundancy i Disaster Recovery System garantuju najvišu pouzdanost i dostupnost 

• SIL 3 sertifikovan u skladu sa IEC 61508

• Platforma za prilagodljiva rešenja

• Sveobuhvatan opseg drajvera i načina integracije opreme drugih proizvođača: SIMATIC S7 Plus, SIMATIC S7, XML, OPC, OPC UA, TCP/IP,

• Modbus, IEC 60870-5-101/104, DNP3, IEC 61850, IEC 61400, Ethernet/IP, S-Bus ...

SmartSCADA

SmartSCADA opcija omogućava procenu performansi na osnovu ključnih pokazatelja (ključni indikatori performansi, KPI) i naknadnu optimizaciju primenom statističkih metoda.

SmartSCADA opcija omogućava da se WinCC OA koristi i za analizu glavnih uzroka otkaza, prediktivno održavanje, nadgledanje stanja opreme i slično.

Specijalne karakteristike i WinCC OA dodaci za primenu u vodoprivredi

• Distribuiran sistem za povezivanje široko rasprostranjenih sistema do 2048 WinCC OA servera i do 10 mil tagova

• Izveštaji su veoma bitan deo svakog SCADA sistema i zato je ova funkcionalnost posebno unapređena. Integrisan je standardizovani SOAP interfejs koji omogućuje i integraciju eksternih alata za izveštavanje i generisanje izveštaja 

• Bezbednost - integrisane bezbedonosne funkcije obezbeđuju maksimalnu zaštitu sistema

• GIS Viewer za integraciju GIS-a i kartografsku vizualizaciju široko razuđenih sistema. Pojedinačne geografske oblasti mogu se precizno pratiti automatskim ili ručnim zumom do nivoa uređaja

• Integrisan video – jednostavna integracija video nadzora u SCADA sistem i korišćenje jedinstvenog sistema umesto dva odvojena

• Web klijent – potpuno funkcionalni klijent za rad preko Web Browser-a 

• Trendovi (arhiva) – napredna funkcionalnost omogućava jednostavan prikaz i analizu arhiviranih podataka.

• Specifični drajveri za jednostavnu integraciju najrazličitijih uređaja u polju, nezavisno od proizvođača opreme SIMATIC S7, SINAUT, IEC 60870-5-101/104, SNMP, DNP3, itd.

Reference:

Mnogobrojni kapitalni projekti realizovani su pomoću WinCC OA SCADA sistema. Jedan od najzahtevnijih projekata je i modernizacija SCADA sistema i primena najsavremenijih rešenja iz oblasti digitalizacije u vodovodnom sistemu grada Beča u Austriji, koji je na putu ka punoj implementaciji Water 4.0 koncepta.

Vodovodni sistem sastoji se od 300 km planinskog cevovoda, 3 000 gradskog cevovoda u Beču, 90 bunara, 11 bazena, 11 postrojenja za pitku vodu, itd. 

Kompletnim vodovodnim sistemom upravlja se iz centralne komandne sobe pomoću WinCC OA SCADA softvera, a paralelno sa ovom modernizacijom, bečki vodovod pokrenuo je i prvu fazu projekta Digitalizacije koji je zasnovan na SIEMENS softverskom alatu COMOS.

Za više detalja o ovoj i drugim referencama WinCC OA u sektoru voda, možete se obratiti lokalnom Siemens predstavništvu.

Siemens d.o.o. Beograd
Divizije Digitalna fabrika i Procesne industrije i pogoni
Radoja Dakića 7
Tel: +381 11 20 96 096
E:mail: industrija.rs@siemens.com
www.siemens.rs

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti