Saradnja Srbije i Austrije u dualnom obrazovanju

Komentari: 0
Fotografija od: PKS

Predstavnici sedam austrijskih kompanija potpisaće 18. oktobra 2018. godine ugovor o dualnom obrazovanju sa Saobraćajno-tehničkom školom Zemun, najavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. Zahvaljujući tom ugovoru 30 učenika Saobraćajno-tehničke škole Zemun započeće učenje kroz rad u kompanijama Gebruder Weiss, Cargo partners, Lagermax, Schenker, Kuhne und Nagel, Quehenberger i DM.

Reč je profilu saobracajnog tehničara i logističara, koji su te kompanije prepoznale kao nešto sto im je potrebno jer nemaju dovoljno kadrova, rekao je Čadež. Pilot-projekat dualnog obrazovanja koji se nekoliko godina sprovodi u Srbiji će sledeće godine prerasti u sveobuhvatni sistem budući da će Zakon o dualnom obrazovanju, koji je usvojen prošle godine, početi da se primenjuje od iduće školske godine.

"Ponosni smo da je Austrija prepoznala Srbiju kao primer dobre prakse u uspostavljanju dualnog obrazovanja", izjavio je Čadež novinarima ističući i da će veći deo predstojeće posete delegacije Austrije Srbiji biti posvećen tome, kao i podršci Austrije na tom planu.

Inače, Austrija je veoma zadovoljna rezultatima dualnog obrazovanja u Srbiji, istakao je predsednik PKS.

Interesovanje za ovaj vid obrazovanja je podjednako kako kod domaćih tako i i stranih kompanija. Takođe, predviđeno je da potpisivanju ugovora u četvrtak prisustvuje i predsednik Austrije Aleksander van der Belen. Čadež je rekao da su iskustva i podrška Austrije u svemu tome od velike koristi. U toj zemlji od sledeće godine uvodi se zanimanje "trgovac za elektronsku trgovinu" a Srbija će u isto vreme preuzeti taj model, odnosno profil.

Sa uvođenjem dualnog obrazovanja u Srbiji počelo se 2013. godine kroz različite projekte podržane od Nemačke, Austrije i Švajcarske. Najpre su kroz podršku GIZ-a u sistem uvedena tri obrazovna profila: industrijski mehaničar, električar i bravar zavarivač. Zatim su uz podršku Austrije 2016. razvijeni obrazovni profil trgovac i tehničar za logistiku i špediciju, a kroz podršku Švajcarske obrazovni profil operater za izradu nameštaja.

Čadež je rekao da je 2013. godine bilo 400 učenika u pilot projektima, da je učestvovalo svega 16 škola i bilo je samo tri obrazovna profila. "Danas u školskoj 2018/2019. godini u dualnom obrazovanu u Srbiju učestvuje oko 600 kompanija, a u ponudi su 33 obrazovna profila dok je uključeno 4.500 učenika iz 80 škola u 52 grada Srbije", naveo je Čadež.

Prema njegovim rečima, dosadašnje iskustvo je pokazalo da se oko 85 odsto đaka po završenom školovanju zaposli u kompanijama gde su učili da rade. Privredna komora Srbije je na zahtev svojih članica uputila Vladi Srbije inicijativu sa predlogom da se obezbede neke vrste poreskih olakšica ili subvencija za kompanije u sistemu dualnog obrazovanja kako bi lakše podnele trošak obuke đaka.

Prema podacima PKS, kompanije za četvorogodišnje školovanje učenika izdvoje oko 213.000 dinara, a za trogodišnje oko 150.000 dinara. "Želimo da kroz dogovor sa vladom, kompanije rasteretimo tih troškova", objasnio je Čadež.

Oko 20 odsto kompanija su u kategoriji velikih, a 80 odsto čine mala i mikro preduzeća i preduzetnici.

"Privredna komora radi na tome da bude spona između privrede i onoga što se nudi u sistemu obrazovanja i da promovišemo ovaj vid obrazovanja", zaključio je predsednik PKS. 

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti