Saradnja sa Norveškom u oblasti zaštite životne sredine

Komentari: 0

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ambasador Kraljevine Norveške u Beogradu Arne Sanes Bjernstad razgovarali su o najznačajnijim ekološkim pitanjima i mogućnostima saradnje dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine.

Na sastanku je izražen visok stepen razumevanja dve zemlje u oblasti ekologije, kao i podrška Norveške Srbiji u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Ministar Trivan se zahvalio napomoći koju Norveška pruža Srbiji u dostizanju evropskih standarda u zaštiti životne sredine i realizaciji projekata koji su usmereni na infrastrukturne, zakonodavne i strateške ciljeve Srbije u ovoj oblasti. „Važno nam je da nas Norveška razume i podrži u našim naporima, jer su iskustva ove zemlje,koja je nekada bila u istim izazovima sa kojima se danas mi suočavamo, za nas dragocena“, istakao jeministar Trivan inaveo niz prioriteta u zaštiti životne sredine. „Izuzetno nam je važno da poboljšamokvalitet vazduha u Srbiji i to ćemo učiniti na način kako smo to radili u Beogradu, gašenjem kotlarnica na čvrsta goriva i pošumnjavanjem.“.

Ministar Trivan je istakao i važnost saradnje sa organizacijama civilnog društva u realizaciji prioritetnih ciljeva zaštite životne sredine.

Ambasador Bjornstad je izrazio zadovoljstvo zbog mogućnosti da Norveška pomogne Ministarstvu i Srbiji, i intenzivira razmenu iskustava i znanja u ovoj oblasti.

Ambasador je izložio iskustva Norveške u zaštiti životne sredine, između ostalog navodeći da otpad može biti resurs, što je primenjeno u Oslu gde se gas za grejanje celog grada obezbeđuje preradom otpada. „U Norveškoj smo svojevremeno i mi imali težak zadatak da promenimo svest građana, jer brigu o životnoj sredini nije lako približiti ljudima“.

Srbija i zapadni Balkan je oblast sa velikim potencijalom za investicije, i Norveška će podržati projekte u zaštiti životne sredine za ceo region, naglasio je.

Sagovornici su se saglasili da je ključ razvoja u dobrim projektima, za šta je neophodna odlična projektno-tehnička dokumentacija. 

 

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti