Regionalna investiciona platforma predstavljena na samitu u Londonu

Komentari: 0

Predsednik Privredne komore Srbije i predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke Marko Čadež predstavio je u Londonu, na Investicionom samitu Evropske banke za obnovu i razvoj posvećenom Zapadnom Balkanu, on-line regionalnu platformu namenjenu investitorima zainteresovanim za ulaganje u regionu.

Prvi proizvod zajedničke komore Zapadnog Balkana sa sedištem u Trstu, lansiran je u prisustvu evropskih zvaničnika, predstavnika finansijskih institucija i velikih, međunarodnih kompanija.

Čadež je izlaganjem o poslovnoj zajednici regiona kao pokretačkoj snazi regionalnih integracija, učestvovao na panelu o merama za bolje povezivanje ekonomija i stvaranje zajedničkog tržišta i investicionog prostora Zapadnog Balkana.
„Cilj investicione platforme, koja je nastala na inicijativu privatnog sektora i uz podršku EBRD-a, jeste da promoviše region kao jedinstvenu destinaciju za ulaganje i poslovanje, prednosti zajedničkog regionalnog tržišta i da poslovnoj zajednici na jednom mestu obezbediti sve informacije potrebne za sagledavanje uslova za privređivanje i donošenje odluke o investiranju“, izjavio je Marko Čadež.

Zahvaljujući ovom portalu, poslovnim ljudima iz regiona i sveta, biće na raspolaganju jedinstvena baza sa svim ključnim makroekonomskim pokazateljima, informacijama o pravnom okviru, tržištu, finansijskim i drugim podsticajima, potencijalnim partnerima i dobavljačima, konkretnim projektima u koje mogu da plasiraju svoj kapital.

Istovremeno ova platforma, po rečima Čadeža, značajno će doprineti i unapređenju klime za investiranje i poslovanje, jačanju vladavine prava i transparentosti u ekonomijama regiona i tako stvaranju uslova za brži rast i razvoj ekonomija regiona i kompanija pojedinačno.

„Privrednim komorama, članicama Komorskog investicionog foruma, sadržaj platforme biće veoma koristan alat u kreiranju preporuka donosiocima odluka i kvalitetnih inicijativa za otklanjanje prepreka uspešnijem poslovanju, usaglašavanje regulative, procedura i prakse za efikasnije poslovanje kompanija iz regiona i sveta“, napominje Čadež.
Komorski investicioni forum tako će, kaže, dodatno doprineti realizaciji Višegodišnjeg akcionog plana za ekonomsko regionalno područje i stvaranju zajedničkog tržišta bez barijera, podsticajnog za poslovanje na Zapadnom Balkanu.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti