RE-Source Croatia 2024. - Konferencija posvećena razvoju PPA ugovora

Komentari: 0
Fotografija od: Pixabay.com

Velika II. Regionalna RE-Source Croatia 2024. konferencija posvećena razvoju PPA ugovora, održaće se u petak 15. marta 2024. godine u Zagrebu u Hotelu Sheraton.

Konferenciju će otvoriti Damir Habijan, ministar ekonomije i održivog razvoja, a pored njega prisustvovaće i stručnjaci iz evropske RE-Source platforme za razvoj PPA ugovora, zatim iz krovne evropske organizacije za energiju sunca SolarPower Europe, kao i iz Wind Europe, najvećeg evropskog udruženja za energiju vetra. Intervju sa predstavnicima ovih organizacija biće moguć dan pre održavanja konferencije, za šta je potrebna prethodna najava.

Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH), kao nosioci evropske RE-Source platforme za razvoj PPA ugovora za Hrvatsku i regiju, organizatori su ovogodišnje konferencije.

Konferencije je i prošle godine okupila preko 350 učesnika na ovu temu, što je pokazatelj da se ključ zelene tranzicije nalazi upravo u razvoju PPA ugovora.

Kako PPA (eng Power Purchase Agreement) ugovor funkcioniše

Naime, kompanije koje su veliki potrošači električne energije potpisuju dugogodišnje ugovore o kupovini električne energije po unapred dogovorenim cenama sa proizvođačima obnovljive energije. Na ovaj način, proizvođači energije iz obnovljivih izvora osiguravaju prodaju proizvedene električne energije, a kupci obezbeđuju sigurno snabdevanje zelenom energijom po dogovorenoj ceni.

Podaci evropske RE-Source platforme pokazuju da su PPA ugovori u 2023. godini zabežili porast od 40 odsto u odnosu na godinu ranije sa ostvarenih 10,4 GW novih kapaciteta obnovljive energije.

Ovo je pokazatelj sve većeg zamaha potražnje za obnovljivim izvorima energije među evropskim preduzećima.

Sektore najvećih korporativnih kupaca obnovljive energije u Evropi u 2023. predvodila je teška industrija, zatim IKT, maloprodaja, telekomunikacije, kao i inženjerstvo i tehnologija. Španija i Nemačka zajedno čine gotovo 50 odsto ukupno potpisanih PPA ugovora u 2023. godini što ih čini predvodnicama.

PPA tržištu prošle godine su se Hrvatskoj, Bugarskoj, Austriji i Rumuniji pridružile i Mađarska, Slovenija i Portugal.

Izvor: Energetski portal

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti