Privrednici umereni optimisti: Investicije i regionalna saradnja za brži oporavak privrede

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Iako će poslovna 2021. biti godina puna izazova i nesigurnosti zbog globalne zdravstvene krize i neizvesnosti stavljanja pod kontrolu pandemije kovida 19, domaći privrednici su umereni optimisti i očekuju nastavak ulaganja, nova zapošljavanja, otvaranje tržišta, efikasniju regionalnu saradnju i veće benefite od mini šengena.

“Pred nama je još jedna teška godina. Ostaje da se nadamo da će pandemija kovida 19 posustati do kraja prvog kvartala i da će se život polako vraćati u normalu. To bi značilo i postepeno otvaranje tržišta, povećanu tražnju, veće upošljavanje proizvodnih kapaciteta, znatno veći plasman proizvoda na domaćem i ino tržištu, bolju likvidnost”, rekao je Slađan Disić, generalni direktor „Simpa“.

U ovoj velikoj domaćoj kompaniji očekuju i stabilniju turističku sezonu, kao i da će investitori nastaviti započete investicije i realizovati nove u turizmu i ugostiteljstvu.

„To bi nam omogućilo da nastavimo poslove opremanja enterijera hotela u zemlji i inostranstvu - Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Irskoj… Očekujemo i da „mini šengen“ u ovoj godini funkcioniše u punom kapacitetu i omogući brži protok ljudi, robe i kapitala sa znatno manjim troškovima“, istakao je Disić.

Podseća da je u okviru Simpo grupe u toku rekonstrukcija i modernizacija Fabrike tapetarskih proizvoda - garnitura koja će u 2021. zapošljavati 80 radnika i oko 35 novih u narednoj. Vrednost investicije je preko 1,2 miliona.

Do kraja godine, Disić najavljuje i investicije od 500.000 evra u maloprodajnu mrežu koja broji 50 objekata u zemlji i inostranstvu, kao i u transportna vozila za razvoz robe do krajnjih kupaca vrednu 300.000 evra, a počeće rekonstrukcija i modernizacija proizvodnih kapaciteta u Vranju, Bujanovcu, Preševu i Surdulici.

„Početak i dinamika realizacije investicija zavisiće od daljeg toka pandemije kovida 19 i normalizacije tržišnog poslovanja“, ocenio je Disić i dodao da je u planu zapošljavanje novih 50 radnika u proizvodnji i prodaji.

U kompaniji „Energy Net“, koja ove godine obeležava tri decenije poslovanja u oblasti grejanja, hlađenja, ventilacije i uređenja prostora, ističu da i, pored velikih izazova sa kojima se suočila domaća privreda, idu putem uvođenja inovacija, novih proizvoda, usluga i rešenja, kao i unapređenja poslovanja.

„Shvatili smo da u ovim dinamičnim i nepredvidivim okolnostima, sposobnost da učimo brže od konkurencije i da se bolje prilagodimo novim uslovima na tržištu, mogu biti jedina održiva konkurentska prednost. Cilj nam je proširenje asortimana i razvijanje novih industrijskih pravaca, zasnovanih na savremenim tehnologijama, koje će doneti održivi razvoj i bolju energiju okruženja u kome poslujemo“, kaže Goran Jevtić, direktor Energy Net-a.

Objašnjava da novi pravci poslovanja donose i potrebu za novim kadrovima, pa je tako od prošle godine, tim ove kompanije uvećan za više od 20 članova, među kojima su i učesnici programa Moja prva plata, a u planu je da se trend rasta nastavi i 2021.

Predstavnica male privrede Snežana Đurđević, vlasnica porodične kompanije „Immuniser“, Valjevo koja proizvodi visokokvalitetne prirodne mešavine meda sa dodacima šipurka i zove takođe najavljuje nova zapošljavanja, ali i da uz pomoć državnih subvencija investira u novi, inovativni proizvod za jačanje imuniteta i ponude ga tržištu.

„Imunitet je naš najvažniji projekat u 2021. godini. U 2020. godine svi smo se osvestili koliko je zdravlje važno i koliko je proaktivno i preventivno delovanje danas neophodno“, ističe Đurđević. 

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti