Pretvaranje CO2 u ugljene hidrate daje nadu da se mogu ublažiti klimatske promene

Komentari: 0

Pretvaranje CO2 u ugljene hidrate daje nadu da se mogu ublažiti klimatske promene izazvane emisijom gasova staklene bašte i smanjiti nestašica vode i hrane u zemljama u razvoju, rekao je ekspert i jedan od učesnika Foruma u Džongguancunu, prenosi Sinhua.

Nauka o životu se ubrzano razvija u pravcu da bude predvidljiva, ponovljiva i regulabilna, obezbeđujući okruženje znanja bez presedana za dizajniranje veštačkih bioloških sistema i razbijanje ograničenja koja postavljaju oblici i efikasnost korišćenja prirodne biološke energije, rekao je Ma Janhe, direktor Instituta za industrijsku biotehnologiju (TIB) Tianđin pri Kineskoj akademiji nauka.

On je održao govor o konverziji i korišćenju CO2 od strane industrijske biotehnologije na Drugom forumu o dostizanju vrhunca emisije ugljenika i postizanja neutralnosti, velikom događaju koji je održan tokom Foruma Džongguancun.

Tokom 2021, istraživački tim iz TIB-a dizajnirao je put sinteze veštačkog skroba koji se sastoji od samo 11 ključnih reakcija, postižući potpunu sintezu od CO2 do molekula skroba po prvi put u laboratoriji.

Ma je rekao da će novi način proizvodnje materijala za sintezu poljoprivrednih i petrohemijskih proizvoda u rasutom stanju sa CO2 kao sirovinom izazvati duboke društvene i ekonomske promene.

Ovo je takođe obećavajući način za ublažavanje klimatskih promena izazvanih emisijom gasova staklene bašte, smanjenje zagađenja od đubriva i pesticida, povećanje svetskog kapaciteta za proizvodnju hrane i smanjenje nestašice vode i hrane u zemljama u razvoju, dodao je on.

Takođe je pomenuo izazove sa kojima se suočava tehnologija sinteze. Efikasnost konverzije energije treba poboljšati, katalizator proteina enzima treba da bude stabilniji, a cena katalizatora treba da bude niža.

Industrijalizacija poljoprivrede je prilika za promenu paradigme. Razvoj zelene energije doneo je stratešku priliku koja može da promeni obrazac poljoprivrede i industrije, rekao je on.

Drugi forum o dostizanju vrhunca emisije i postizanju neutralnosti ugljenika koji su zajednički organizovali Kineska akademija nauka i Ministarstvo nauke i tehnologije, privukao je oko 400 učesnika, a fokus je bio na strategijama razvoja energetike, naprednoj nuklearnoj energiji, novim energetskim sistemima, obnovljivoj energiji i skladištenju energije, kao i smanjenju emisije ugljenika u industrijskim zgradama i transportu.

 

Izvor: BETA/Zelena Srbija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti