Praćenje polena na pametnim telefonima

Komentari: 0
Fotografija od: ©MA 42

Prolećnim mesecima i cvetanju biljaka ne raduju se svi među nama, pogotovo ne oni koji teško podnose polen. Upravo zbog toga je Medicinski Univerzitet u Beču svojim građanima ponudio besplatnu aplikaciju za pametne telefone pod nazivom „Polen“ („Pollen“) koja pruža sve podatke, savete i upozorenja o polenu u slučaju njegove velike koncentracije u vazduhu.

U saradnji sa lokalnim i međunarodnim institucijama austrijska „Služba za upozoravanje na opasnost od polena“ („Pollenwarndienst“) Medicinskog Univerziteta u Beču razvila je besplatnu aplikaciju koja informiše korisnike o količinama polena u vazduhu. Aplikacija takođe emituje prognozu polena za naredna tri dana u zavisnosti od regiona u kome se korisnici nalaze.

Ovu aplikaciju čini i personalizovana prognoza, sopstveni unosi o alergiji na polen, podsetnici na posete lekaru, spisak biljaka kao i obaveštenja o vremenu cvetanja svake od njih. Na početnom ekranu uvek je prikazana ocena alergijskog rizika po satima uz njeno redovno ažuriranje. Tako rizik od alergije na polen može na primer da iznosi „3“ što spada u „veoma povišen rizik“.

Opterećenje polenom može da se prognozira i na osnovu kvaliteta vazduha, u zavisnosti od koncentracije ozona, prašine, sitnih čestica i slično.

Otprilike četvrtina evropskog stanovništva pati od alergija. Jedna od najčešćih alergija koja se javlja je alergija na polen i ona uzrokuje naročito često kijanje, kašalj i iritaciju očiju. Budući da alergije nisu samo štetne, već mogu da ugroze zdravlje ljudi, važno je da se pravovremeno dijagnostikuju. U lečenju alergije na polen su danas dostupne tablete, sprejevi i kapi za ublažavanje tegoba.

Osobe alergične na polen treba da ga izbegavaju što je više moguće. Pešacima se preporučuje da nose zaštitnu masku, a vozačima da u automobilu postave filter protiv polena. Ukoliko stanuju u kući, redovno košenje trave može da umanji alergijsku reakciju, jer se time zaustavlja rast odnosno cvetanje mnogih alergenih biljaka.

Za sada je ova aplikacija dostupna za Austriju, Nemačku, Švajcarsku, Španiju, Švedsku, Veliku Britaniju i Južni Tirol. 

 

Izvor: 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti