Poslovanje ide u korak sa tehnologijom uz prava softverska rešenja

Komentari: 0

Softverska rešenja, poput platforme 3DEXPERIENCE, uz pomoć koje kompanije mogu da efikasno planiraju, razvijaju proizvode, simuliraju, analiziraju, organizuju i optimizuju proizvodnju, i ujedno ispune rokove, cene i eliminišu gubitke, predstavljena su kroz konkretne primere na poslovnom skupu “Razvoj proizvoda uz softverska rešenja koja oblikuju budućnost“ koji su 24. oktobra u Nišu organizovale kompanije CADCAM Data i Dassault Systemes.

Predstavnici firmi iz jugoistočne Srbije imali su priliku da saznaju šta donosi digitalizacija procesa, kao i kako mogu da primene adekvatna softverska rešenja u svom poslovanju i tako, recimo, prepoznaju „uska grla“ u proizvodnji ili imaju dinamičko praćenje kada će ostati bez određenog materijala.

Generalni direktor kompanije CADCAM Data Čedomir Duboka navodi da je istraživanje Centra za digitalizaciju pokazalo da čak 60% srpskih preduzeća nema u planu proces digitalizacije i ističe da ako firma nije nastala na „krilima“ novih tehnologija i ne transformiše se blagovremeno i ide u korak sa inovacijama, ostaje zarobljena u prošlosti i neće moći da bude konkurentna.

Kao rešenje za proces digitalizacije i unapređenje poslovanja preporučuje 3DEXPERIENCE poslovnu platformu.

Ova platforma u sebi sadrži više od 500 aplikacija za 12 industrija, bogatu bazu delova, materijala, ima integrisani pretraživač, a njen interfejs je jednostavan i personalizovan.

Platforma povezuje više timova, odnosno inženjere, projektante, dizajnere, menadžere, marketing, prodaju, kupce, dobavljače i druge sektore. Svaki član time se prema svojoj ulozi “uloguje” na platformu i ima svoju “rolu” – objašnjava Čedomir Duboka.

Može se integrisati sa različitim sistemima – CAD (Computer Aided Design), CAM (Computer Aided Manufacturing), CAE (Computer Aided Engineering), ERP (Enterprise Resource Planning) i PDM/PLM (Product data management i Product lifecycle management).

Inovativna 3DEXPERIENCE platofma objedinjuje razne brendove i rešenja kompanije Dassault Systemes - CATIA, ENOVIA, DELMIA, SIMULIA, 3DVIA, DYMOLA, ICEM, EXALEAD, NETVIBES u jedinstveno rešenje. PLatforma je dostupna u dve verzije - “on premise” i “on cloud”.

Kako je tim stručnjaka iz Italije osmislio i kreirao humanoidnog robota Poppy uz pomoć ove platforme demonstrirao je Matteo Cocco iz kompanije Dassault Systems.

Multidisciplinarni tim je pre svega imao zahteve i prema tome uradio planiranje. Onda je usledilo sistemsko inženjerstvo, proces projektovanja i mehatronike. Uočili smo neke nedostatke, morali da smanjimo težinu i radimo topografiju, ponovo se vratimo na dizajn, a onda je usledila virtuelna simulacija i 3D štampa i planiranje kako da se svi delovi spoje – rekao je Matteo Cocco.

Softversko rešenje koje firmama može pomoći da upravljaju celokupnim životnim ciklusom proizvoda, od ideje do “otpisa”,jeste ENOVIA koja je “srce” platforme.

Posebnu pažnju učesnika privukla je prezentacija softverskog rešenja DELMIA Ortems kojom kompanije mogu da planiraju i organizuju i optimizuju proizvodnju i pritom ispune rokove i eliminišu gubitke.

Kako su objasnili stručnjaci iza CADCAM Data ovaj softver je dinamičan planer, moćan u preraspodeli ograničenja koji smanjuje vreme čekanja, eliminiše nedostatak komponenti i sinhronizuje radne naloge i sastavnice u proizvodnji.

U savremenom dobu krilatica „vreme je novac“ dobija još snažnije značenje, te se od kompanija zahteva da što pre osmisle i isporuče određeni proizvod.

Softversko rešenje CATIA ubrzava inženjerski proces za 30 do 50%, a koliko ono olakšava rad istakli su i iz Avio-industrije „Utva“ koja ovo rešenje koristi u svom poslovanju.

Niskokrilac “Sova”, prvi let je imao u avgustu ove godine, a nastao je od ideje do realizacije korišćenjem softverskog rešenja CATIA V5.

Omogućio je, kažu u “Utvi”, precizno projektovanje delova izuzetno složenih delova, poput čeone maske na avionu, analiziranje prostora kod zakrilaca, kao i ergonomski dizajn. Ovo softversko rešenje im je pomoglo i da lako pronađu težište I raspored mase I momenat inercije.

CATIA-u, koja ima inteligentne 3D kontrolne table, omogućava istovremeni inženjering u realnom vremenu, zajedničko modeliranje, jednostavno manipulisanje, kao i upravljanje velikim sklopovima, koriste i profesori Mašinskog fakulteta u Nišu.

Ovo softversko rešenje primenjivali su u biomedicinskom inženjeringu, konkretno za modelovanje i kreiranje personalizovanih koštanih implatanta. Stručnjaci Mašinskog fakulteta koristili su računarski podržano projektovanje za automobilske gume.

Za modeliranje geometrije i simulaciju mehaničkog ponašanja pneumatika upotrebljavali su, kažu, softverska rešenja CATIA i SIMULIA Abaqus.

U vremenu kada kompleksnost poslovanja raste i kada su iskustva najvažnija, sve više kompanija je u potrazi za jedinstvenom poslovnom platformom koja stvara inovativna iskustva i obuhvata ceo proces stvaranja proizvoda.

Zato je važno, istakli su organizatori ovog poslovnog skupa održanog u Nišu, obezbediti kompanijama funkcionalne alate koji će pojednostaviti proces razvoja i proizvodnje i vreme potrebno za te procese svesti na minimum.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti