Portugal otvoren za kompanije iz Srbije

Komentari: 0

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i Marija Viržinija Mendes da Silva Pina, ambasadorka Portugala u Srbiji, ocenili su da su značajne, a neiskorišćene, mogućnosti za veću saradnju privrednika dveju zemalja posebno u oblastima informacionih tehnologija i digitalizacije, energetike i obnovljivih izvora energije.

Kako je istaknuto na sastanku u PKS, organizovanje poseta privrednih delegacija i bilateralni razgovori privrednika o potencijalnim zajedničkim poslovima i saradnji dali bi snažan impuls jačanje ekonomskih veza.

Predsednik PKS Marko Čadež ukazao je na otvorenost Komore za podršku i saradnju sa portugalskim poslovnim asocijacijama, kao i na značaj organizovanja seminara o mogućnostima poslovanja sa Portugalom kako bi poslovna zajednica Srbije dobila kvalitetne informacije o ovom važnom tržištu.

Dobar period za posetu privredne delegacije Portugala Srbiji jeste maj mesec kada se održava Sajam poljoprivrede u Novom Sadu, rekla je Danijela Strižak, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju. Ocenila je i da bi bila veoma korisna saradnja srpskih kompanija koje posluju na teritoriji podsaharske Afrike sa portugalskim kompanijama koje posluju u tom regionu, zbog značajnog uticaja koje imaju u ovom delu afričkog kontinenta.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2019. godini ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije u robi sa Portugalom iznosila je 71,9 miliona evra. Ukupan izvoz vredeo je 18,4 miliona evra, a uvoz 53,5 miliona evra. Pokrivenost uvoza izvozom u navedenom periodu iznosila je 34,4 odsto.
 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti