Optimizam u pogledu potražnje podigao cene nafte iznad 42 dolara

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Cene nafte u utorak su ponovo slomile 42 dolara na međunarodnim tržištima, jer analitičari procenjuju da će obnovljena ograničenja zbog širenja infekcije Covid 19 imati samo ograničeni uticaj na potražnju za energijom.

Na londonskom tržištu cena barela porasla je za 62 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,06 dolara. Juče su zaključili trgovinu za minus 1,71 dolara.

Na američkom tržištu barelima se trgovalo 58 centi više po ceni od 39,89 dolara u ugovorima o isporuci u oktobru, koji danas ističu. U aktivnijim ugovorima o isporuci u novembru, porasla je za 57 centi, na 40,11 dolara. Juče je zaključio trgovinu na minus 1,80 dolara.

Tržišta je juče uznemirio rast broja zaraženih na glavnim tržištima. U Francuskoj stopa zaraza raste, Italija uvodi obavezno testiranje, Španija traži vojnu pomoć, a Nemačka situaciju opisuje kao zabrinjavajuću.

Trgovci su takođe nervozni zbog vesti iz Britanije da se vlada priprema da zatraži od građana da ponovo rade od kuće i da planira nova ograničenja za pabove, barove i restorane, jer bi mere mogle usporiti potražnju za energijom.

Danas se tržište stabilizovalo i prevladale su spekulacije da će bilo koja ograničenja biti usmerena na određene regione.

Budući da će bilo koja nova ograničenja verovatno biti lokalnije prirode, oporavak potražnje za naftom treba da se nastavi, iako sporijim tempom“, procenjuje Giovanni Staunovo iz UBS-a.

„Period vrlo skromnog povećanja potražnje verovatno je završen“, zaključuje on ipak.

Ublažavanje naftne blokade u Libiji takođe je juče poguralo cene, ali analitičari očekuju da će zalihe ostati neadekvatne, jer libijski izvoz verovatno neće brzo dostići nivo pre sukoba.

„Put ka novoj definiciji normalnog stanja na tržištu nafte se zakomplikovao, ali i dalje verujemo da će potražnja biti malo veća od ponude i da će se višak polako topiti“, rekao je Norbert Rucker iz švajcarske banke Julius Baer.

Podršku cenama pružale su prigušene zabrinutosti zbog američke potražnje, jer su rafinerije u Teksasu ostale otvorene s obzirom na prognozu da bi nova tropska oluja i dalje trebala gubiti zamah.

Trgovci sada čekaju podatke Američkog naftnog instituta (API) o zalihama, koji bi trebalo da budu objavljeni kasnije u utorak.

Analitičari u preliminarnoj Reutersovoj studiji predviđaju da će ona pokazati pad zaliha sirove nafte i benzina i povećanje zaliha derivata.

Odvojeno, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) saopštila je danas da je cena barela naftnih derivata u korpi njenih članica u ponedeljak bila 41,49 dolara, što je za 1,49 dolara manje u odnosu na prethodni radni dan.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti