ONO ŠTO ČINI VRHUNSKI DVODELNI VALJKASTI LEŽAJ

Komentari: 0

Dvodelni cilindrični valjkasti ležajevi su na tržištu dugi niz godina i za to vreme njihov spoljašnji izgled se nije mnogo promenio, ali to ne znači da su svi dizajni jednaki.

Nove tehnike dizajna i promene u materijalima znače da neki ležajevi mogu da traju mnogo duže u radu od drugih. Dakle, koje funkcije krajnji korisnici treba da traže i da li su one dostupne širom sveta?

Od svog pronalaska, dvodelni cilindrično valjkasti ležajevi (SRB) su korišćeni u zahtevnim primenama u raznim industrijama kako bi se smanjili troškovi ugradnje, rutinskog održavanja i zamene.

Zahvaljujući njihovom jedinstvenom, “podela na osovini“ dizajnu, lako je instalirati, održavati i zameniti dvodelne cilindrično valjkaste ležajeve SRB ležajeve, bez potrebe za podizanjem ili uklanjanjem osovine iz pogona da bi se dobio pristup.

Zbog ovog poboljšanog pristupa moguće je smanjiti gubitke u proizvodnji uzrokovane zastojima u održavanju za čak 90%, što znači da se većina SRB ležajeva višestruko isplati tokom svog životnog veka.

Međutim, kao i kod svih mehaničkih komponenti, neki dizajni su bolji od drugih. Tokom poslednjih 20 godina bilo je mnogo inovacija koje su poboljšale pouzdanost podeljenih valjkastih ležajeva, kao i jednostavnost sa kojom oni mogu biti instalirani.

Uprkos tome što nude značajno poboljšane performanse, mnoge od ovih karakteristika nedostaju danas nekim proizvodima na tržištu. Ovo može dovesti do smanjenog radnog veka i problema tokom faza instalacije.

Precizno obrađeni mesingani kavezi

Nedavne studije su pokazale da, za krajnju pouzdanost ležajeva ovog tipa, precizno obrađeni džep mesinganog kaveza nudi najbolje rezultate i nadmašuje presovane materijale od čelika, aluminijuma i poliamid materijala.

Mesing nudi visoku krutost, visoku snagu, otpornost na udarna opterećenja, može se koristiti na visokim temperaturama, a takođe apsorbuje mazivo i dobro radi u okruženjima gde je podmazivanje marginalno.

Za razliku od drugih materijala koji se često pokvare bez upozorenja, mesing propada postepeno, što ga čini idealnim za praćenje stanja, dozvoljavajući preduzimanje preventivnih mera i izbegavanje nepredviđenih kvarova.

Potpunom mašinskom obradom mesinganih kaveza moguće je isporučiti poboljšanu pouzdanost ležajeva obezbeđenjem pravilnog vođenja valjkastih elemenata.

U poređenju sa proizvodima od presovanog čelika, livenog aluminijuma ili poliamida lako je videti kako CNC džep mesinganog kaveza sprečava krivljenje valjaka; stanje koje može dovesti do ivičnog opterećenja na kotrljajućoj stazi i smanjenog veka trajanja ležaja.

Krivljenje je ozbiljan uzrok preranog kvara kod ležajeva svih veličina, tako da upotreba potpuno obrađenih mesinganih kaveza značajno unapređuje ukupnu pouzdanost, a samim tim i potencijal uštede troškova tehnologije podeljenih valjkastih ležajeva.

Integrisane kopče kaveza

Razlog za postojanje SRB dizajna je da pojednostavi instalaciju i održavanje ležajeva, čime se smanjuju povezani gubici produženog vremena zastoja. Iz tog razloga je bitno da se ležajevi mogu montirati jednostavno i bez neprilika.

Nažalost, neki dizajni uključuju posebnu kopču kaveza koja spaja dve polovine kaveza zajedno. Oni su skloni ispadanju tokom procesa montaže i inspekcije, i lako se mogu izgubiti što može zaustaviti proizvodnju jednako lako kao i svaki kvar; značajno umanjujući prednosti SRB dizajna

Da bi se rešio ovaj problem, razvijen je integrisani dizajn kopče kaveza. Integrisana kopča kaveza je čvrsto pričvršćena za jednu polovinu kaveza pomoću štifta i lako se može zakačiti na drugu polovinu tokom montaže - i ukloniti ravnim šrafcigerom tokom demontaže - bez rizika od gubitka.

Ovaj dizajn takođe ubrzava proces instalacije tako što efektivno dozvoljava inženjeru “slobodne ruke“.

Konstrukcija podrške i postolja

Prednosti smanjenih troškova instalacije i održavanja SRB dizajna su samo relevantne sve dotle dok ležajevi nude slične (ili bolje) performanse u smislu pouzdanosti u poređenju sa standardnim valjkastim ležajevima.

Ako ležaj nije u stanju da preživi u industrijskoj primeni, onda nikada neće doneti poboljšanu efikasnost i uštedu troškova.

Dizajn kućišta i postolja mora biti u stanju da se nosi sa mehaničkim naprezanjima koja se pojavljuju u primeni, kao i sa svim dodatnim opasnostima po životnu sredinu, kao što su korozivni materijal, uranjanje u vodu ili ekstremne temperature.

Pronalaženje postolja SRB podeljenog nosača koji je proizveden od robusnog livenog gvožđa (materijal od HT250 prema BSEN1561, 1997, na primer) maksimizira izdržljivost; iako stvarni dizajn odlivaka takođe ima uticaj, a kompanija Timken je optimizovala svoj dizajn potporne kapice postolja uključivanjem rebara za učvršćavanje radi značajnog povećanja krutosti.

Zamenjiva kućišta

Uprkos nespornim prednostima koje podeljeni valjkasti ležajevi donose industrijskim primenama, mnogi korisnici su oprezni da ih navedu umesto standardnih kotrljajućih ležajeva posebno u slučaju da je potreban skup ponovni inženjering.

Tradicionalni problem sa zamenom standardnih kućišta sa dvodelnim SRB jedinicama je taj što je baza postolja za podršku do središnje linije vratila obično viša na podeljenom ležaju, što znači da se mašine najpre moraju modifikovati pre nego što se SRB mogu instalirati.

Određivanjem SRB dvodelnog cilindričnog valjkastog ležaja kompanije Timken moguće je pronaći proizvode koji su dizajnirani sa zamenljivošću na umu, nudeći zamenu 1 na 1, što znači da nema dodatnih, visokih troškova ponovnog inženjeringa povezanih sa zamenom dvodelnih ležajeva.

Prve koje su lansirane sa takvom funkcijom u SN i SD kućišta kompatibilnog opsega, koje pružaju jednostavno rešenje za pričvršćivanje koje čini besprekornu instalaciju brzom i lakom.

Timken kućišta sa dvodelnim cilindričnim valjkastim ležajevima se široko koriste u rudarstvu, proizvodnji električne energije, proizvodnji hrane i pića, celuloze i papira, metala, cementa, na brodovima i otpadnih voda.

Kontakt:
Dragoslav Giurgiev
Sales Manager
dragoslav.giurgiev@timken.com
Timken Representative Office
Djordja Stanojevica 11dj | Belgrade, 11000
Phone: +381 11 6557 702 / 6557 703

 

O Autoru

Adrian Menzies, direktor prodaje i marketinga Split Cylindrical Housed Units, The Timken Company

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti