Onlajn konferencija „Održivi Međuregionalni razvoj“

Komentari: 0
Fotografija od: PKV

U Privrednoj komori Vojvodine održana je onlajn konferencija pod nazivom „Održivi međuregionalni razvoj“. Učesnici, članovi Privredne komore Vojvodine i Privredne komore Nižnjeg Novgoroda razmotrili su protekli period i uticaj Kovida- 19 na privredna kretanja.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da saradnja komore Vojvodine sa komorom Nižnjeg Novgoroda datira od 2018. godine kada je upravo u Privrednoj komori Vojvodine potpisan sporazum o saradnji.

Prošle godine bili smo domaćini odličnog poslovnog foruma na kojem su se predstavile 22 kompanije iz Rusije istako je Vučurević i dodao da je važno da se saradnja i razgovori u ovim okolnostima nastave u onlajn formatu.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istako je da da je tokom prvih osam meseci ukupna robna razmena Vojvodine sa Ruskom Federacijom ostavrena u vrednosti od skoro 705 miliona evra.

Posebnu zahvalnost Vučurević je uputio g. Andreju Hripunovu, direktoru Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije u Republici Srbiji što je i ovoga puta svojim prisustvom doprineo značaju razgovora naših komora i privrednika.

Direktor Trgovinskog predstavništva Ruske federacije u Republici Srbiji g. Andrej Hripunov izrazio je zahvalnost predsedniku Privredne komore Vojvodine Bošku Vučureviću i Privrednoj komori na organizaciji foruma sa Nižnjim Novgorodom , kao i ranijih, sa ruskim partnerima ističući da je u uslovima pandemije ovo način i format za pregovore i razgovore o poslu i način da se razvije biznis. To znači istakao je Hripunov da ekomnomija ne može da stane već mora da dobije novi smer saradnje, a sve sa ciljem uspostavljanja kontakata među privrednicima.

S obzirom na činjenicu da je najznačajniji izvozni proizvod u Rusku Federaciju jabuka konferenciji su prisustvovali i privrednici koji imaju plasman na rusko tržište.

Mitar Deurić, vlasnik kompanije“ Atos Fructum“ istako je da su oni pre 10 godina počeli izvoz na rusko tržište ali da u ovom trenutku izvoze i na druga , a od pre dve nedelje prve jabuke otišle su i na indijsko tržište. Voćnjak kompanije prostire se na oko 180 hektara na južnim padinama Fruške gore. Godišnje kompanija Atos nudi preko 10 000 tona jabuka.

Nikola Kotarac , direktor zemljoradničke zadruge „ Voćar“ iz Slankamena koja je nastala udruživanjem 41 zadruge , istakao je da oni već 10 godina izvoze na rusko tržište kao i da su su zahvaljujući upravo tom izvozu izgradili voćnjake po svim standardima, iskazujući želju za još boljom saradnjom i novim ulaganjima.

Zamenik generalnog direktora komore Nižnji Novgorod Aleksandar Puškin istakao je tokom onlajn konferencije da na osnovu svih dosadašnjih sporazuma imamo sjajne mogućnosti za produbljivanje saradnje i izrazio nadu da će naredna godina biti produktivnija i bolja za naše ekonomije.

Ekonomske pokazatelje u AP Vojvodini za prvih osam meseci kao i uticaj pandemije prezentovala je Jelena Bjelanović, sekretar kabineta predsednika Privredne komore Vojvodine a izvozni potencijal Zoran Trpovski, sekretar Udruženja industrije Privredne komore Vojvodine.

U susret regionalnom poslovnom forumu koji će u Privrednoj komori Vojvodine biti organizovan 10. novembra u onlajn formatu Milan Stojanov, šef kabineta predsednika PKV uputio je poziv kolegama iz komore Nižnjeg Novgoroda kao i privrednicima da se prijave i učestvuju. 

 

Izvor: PKV

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti