Ognjen Kisin, izvršni direktor kompanije Konstruktor Konsalting - Osim industrijskih i poslovnih objekata, fokus stavljamo i na stanogradnju

Komentari: 0

Ognjen Kisin u razgovoru sa studentima građevine

Kompanija Konstruktor je svoje poslovne aktivnosti započela 2004. godine, osnivanjem prve firme u grupi - Konstruktor Konsalting, čija je osnovna delatnost projektovanje i izvođenje objekata visokogradnje. Do sada su realizovali više od 125 objekata, ukupne površine oko 350.000 m2.

Preduzeće radi po sistemu "ključ u ruke", dakle potpuna usluga za investitora, od definisanja koncepcije objekta, celovitog projektovanja, do realizacije svih neophodnih dozvola i izvođenja radova. Konstruktor Konsalting je danas vodeća kompanija u Konstruktor Grupi i glavni generator poslova i prihoda.

O razvoju kompanije, realizovanim projektima, investicijama i planovima u intervjuu za eKapiju govorio je Ognjen Kisin, izvršni direktor Konstruktor Konsaltinga.

eKapija: Na koji način se Konstruktor grupa razvijala? Kako je širila portfolio?

Ognjen Kisin: Kako se razvijao biznis, tako su se osnivale i nove firme. Prva važna prekretnica je bila 2011. godina i osnivanje Konstruktor metala, kao preduzeća za proizvodnju čeličnih i aluminijumskih konstrukcija. Maksimalni mesečni proizvodni kapaciteti kreću se oko 500 tona čelične konstrukcije i oko 1.500 m2 aluminijumskih sistema. Iste godine se osniva i klasična trgovinska firma, Konstruktor distribucija, specijalizovana za trgovinu visokokvalitetnim građevinskim materijalima, pre svega K-bondom (brendirani alukobond, koji se po unapred specificiranim tehničkim karakteristikama proizvodi i brendira za potrebe Konstruktora), termoizolacionim sendvič panelima austrijske kompanije Brucha i raznim vrstama čeličnih materijala.

Sa daljim aktivnostima penetracije tržišta građevinskih usluga i novim projektima na kojima radi, Konstruktor prepoznaje potrebu da investira u mašine i svu prateću opremu koja se koristi za potrebe zemljanih i građevinskih radova na gradilištu. S tim u vezi se 2016. godine osniva posebna firma, Konstruktor oprema, i značajno se ulaže u mehanizaciju, montažne skele, oplatne sisteme i flotu kamiona koji se koriste u prvim fazama svakog građevinskog projekta, pri čemu se očekuje da ovaj biznis bude i uslužni servis za druge građevinske firme na tržištu.

Tokom ove godine se osniva i peta firma u sastavu Grupe, Konstruktor Real Estate, specijalizovana za razvoj investicionih projekata sa kojima se već započelo.

Čelična konstrukcija u Hramu Svetog Save

Na nivou svih preduzeća Konstruktora zaposleno je više od 100 radnika, pri čemu dominiraju građevinski inženjeri, arhitekte, elektroinženjeri i mašinski inženjeri. Poslovni prihodi su tokom prethodnih godina konstantno rasli, sa prosečnom godišnjom stopom koja se kretala oko 15%.

Ukratko, to je Konstruktor danas - sigurno među tri vodeće kompanije u domenu projektovanja i gradnje montažnih objekata i među pet vodećih kompanija u visokogradnji u Srbiji.

Konstruktor je grupa koja se dalje razvija i investira u nove biznise, što se potvrđuje odličnim finansijskim performansama, stalnim rastom i stabilnošću u poslovanju. Kompanija funkcioniše u integrisanom informacionom sistemu u okviru koga su povezane procedure rada i kontrole kvaliteta, u skladu sa ISO standardima.

eKapija: Angažovani ste na velikom broju poslova. Koje biste istakli kao najvažnije?

Ognjen Kisin: Konstruktor je do pre 4 godine dominantno bio angažovan na projektovanju i gradnji montažnih objekata, kao što su proizvodne hale i logistički centri, raznih tehničkih karakteristika i površina. Međutim, od 2013. godine se specijalizacija proširuje na ritejl parkove, pa su tako, na primer, samo za jednog investitora - Immofinanz Group iz Austrije, do sada izvedena dva Stop.Shop retail parka, i to u Nišu (oko 14.000 m2) i Valjevu (oko 7.000 m2), dok se treći objekat istog tipa izvodi u Lazarevcu (oko 11.000 m2). Ukupno smo izgradili pet ritejl parkova.

Stop Shop - Niš

Dve su se strateške stvari u promeni (proširenju lepeze) biznisa desile za Konstruktor tokom 2016. godine, koje su postavile temelje i za poslovanje za sve naredne godine. Ugovorili smo veliki projekat gradnje najmodernije poslovne zgrade kompanije LIDL u Staroj Pazovi, čime se Konstruktor dokazao kao uspešan konkurent u novom poslovnom segmentu – gradnji poslovnih zgrada najkvalitetnijeg nivoa gradnje. Ušli smo u segment stambene gradnje, kroz uspešnu realizaciju prve lamele Zelene avenije u Zemunu od oko 4.000 m2, kao i nastavak gradnje lamele 2 i 3 na istoj lokaciji, gde će biti dodatno izgrađeno oko 8.000 m2.

Zelena avenija

eKapija: Za učestvovanje u ovako velikim projektima potrebni su visoki standardi usluga i značajni izvođački kapaciteti. Šta kompaniju Konstruktor Konsalting preporučuje za realizaciju velikih građevinskih poslova?

Ognjen Kisin: Jednako su nam važne obe strane građevinskog biznisa – investitori, koji su nosioci projekata, ali i različiti poslovni partneri (podizvođači, dobavljači...) koji su u funkciji našeg biznisa. Za realizaciju svojih projekata Konstruktor biraju renomirani strani i domaći investitori, od kojih se mnogi obraćaju da radimo za njih i na drugom i trećem objektu po redu.

Verujemo da investitori prepoznaju da je koncept Konstruktora baziran na već viđenim iskustvima u pristupu graditeljskom poslu na Zapadu, a to je objedinjeno projektovanje i izvođenje, odnosno distribuiranje investitoru kompletnog proizvoda. Istovremeno, kroz fer odnos, tokom svih ovih godina je izgrađen krug podizvođača i dobavljača koji partnerskim pristupom u pravom smislu reči, doprinose uspešnoj realizaciji projekata izuzetno zahtevnih u pogledu kvaliteta i rokova.

eKapija: Konstruktor oprema je najmlađi član Konstruktora, osnovana sa ciljem pripremnih i zemljanih radova. Recite nam nešto više o opremi i vozilima koje posedujete, kao i o radovima koje možete da realizujete?

Ognjen Kisin: Konstruktor oprema je osnovana sa ciljem samostalnog savladavanja prve faze izvođenja radova koja se tiče zemljanih radova i pripreme gradilišta. Usluge Opreme su, pre svega, za sada orijentisane na građevinske projekte unutar Konstruktor Grupe, ali je firma potpuno osposobljena i za pružanje usluga trećim licima. Mehanizacija i vozni park obuhvataju više od 40 radnih mašina i vozila, ali i montažne građevinske skele i oplate.

eKapija: Poznati ste po izgradnji industrijskih objekata po sistemu "ključ u ruke". Od prošle godine ste aktivni i u stanogradnji. Kako ste zadovoljni poslovanjem u oblasti izgradnje stambenih nekretnina?

Ognjen Kisin: Konstruktor je obazrivo pristupio ulasku u segment stambene gradnje, sve do onog momenta dok nismo prepoznali kvalitetnog investitora koji ima odličan projekat na veoma atraktivnoj lokaciji u centru Zemuna. Ovih dana se završava prva lamela, intenzivno se ušlo u gradnju druge i treće lamele (i skoro svi stanovi su prodati i u ovim objektima), sa rokom završetka za godinu dana, dok se očekuje da zajedno sa investitorom krenemo i u gradnju preostale dve lamele krajem ove godine, čime će se zaokružiti ukupan projekat od oko 20.000 m2.

eKapija: U realizaciji poslova imate i podizvođače. Kakve kompanije birate za partnere?

Ognjen Kisin: Naši partneri su zajedno sa nama u poslu, jako pažljivo ih biramo i uvek od njih tražimo ono što i pred sebe postavljamo kao cilj – maksimalan kvalitet po prihvatljivoj ceni. Osnovni principi menadžmenta, koje razvijamo zajedno sa podizvođačima, utemeljeni su na znanju, radu i profesionalizmu.

Ipak, u poslednje vreme veoma zabrinjava nedostatak visokokvalitetnih ljudskih resursa u realizaciji projekata i angažovanju podizvođača na srpskom tržištu. To nadomešćujemo dugoročnim vezama sa kvalitetnim pulom partnera u pojedinim oblastima građevinskog biznisa i besprekornim izvršavanjem obaveza prema podizvođačima i dobavljačima.

Hotel Marriott - Beograd

eKapija: Da li planirate neke nove investicije u opremu, objekte, ljude?

Ognjen Kisin: Investicije su osnova razvoja Konstruktora. Pri tome su nam jednako bitne investicije u opremu i ljude. Još od 2010. godine, kada smo izvršili ozbiljne investicione aktivnosti u domenu proizvodnje, pa do danas, investiranje je proces koji se ne zaustavlja u Konstruktoru, i to pre svega iz profitnih marži koje su ostvarene u prethodnim godinama, bez dodatnog zaduživanja i opterećivanja tekućeg poslovanja.

Istovremeno, ulaganje u ljude se potvrđuje najvišim iznosima različitih beneficija (plata, bonusa i drugih nadležnosti) koje se za pojedine struke mogu dobiti u srpskom građevinskom sektoru. Konstruktor samo u inženjerskom timu ima više od 40 zaposlenih raznih profila, u proizvodnim pogonima više od 50 kvalitetnih radnika, angažuje visokoprofesionalni menadžment itd.

eKapija: Kakvi su planovi za naredni period?

Ognjen Kisin: Izdvojio bih tri stuba razvoja biznisa u narednom periodu: potvrđivanje liderske pozicije na srpskom tržištu u domenu projektovanja i gradnje po sistemu "ključ u ruke" proizvodnih, logističkih objekata i ritejl parkova, zatim dalju specijalizaciju u domenu visokvalitetnih poslovnih zgrada, kao i još jači razvoj biznisa u domenu stambene gradnje, kroz razvoj novih projekata.

Naša namera u budućnosti je da, pre svega, održimo kurs koji je zadat još na osnivanju. A to je da kvalitet, profesionalizam, predanost i pošten rad nema alternativu. Tako se ponašamo prema sebi, pa takav pristup razvijamo i sa svim našim poslovnim partnerima, pre svega investitorima, ali i podizvođačima, dobavljačima i drugim saradnicima.

Naravno, fer odnos prema državi, plaćanje svih obaveza i poreza u punom iznosu i na vreme i kontinuirano dodatno zapošljavanje u svim našim firmama, kao i različiti oblici društveno odgovornog ponašanja su potvrda da smo pozitivan deo privrede i društva Srbije.


Konstruktor Konsalting d.o.o; tel: +381 11 25 62 231; office@kkonsalting.com

Konstruktor Metal d.o.o; tel: +381 11 25 62 231; office@kkonsalting.com

Konstruktor Distribucija d.o.o; tel: +381 11 25 62 231; office@kkonsalting.com

Konstruktor Oprema d.o.o; tel: +381 11 25 62 231; office@kkonsalting.com



 

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti