Održana prva konferencija u Livanjskom kantonu u okviru projekta „Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj Federacije Bosne i Hercegovine“

Komentari: 0

U okviru projekta „Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj Federacije Bosne i Hercegovine“, održana je 06.08.2020. konferencija pod nazivom „Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj Livanjskog kantona“, u organizaciji udružanja Energis uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Više od 20 stručnih osoba se sastalo sa ciljem razmjene ekspertize, analize trenutnog stanja u Livanjskom kantonu i potencijala za unaprjeđenje kroz primjenu inovativnih rješenja za nisko – karbonski urbani razvoj.

Bosna i Hercegovina, pod uticajem industrijalizacije, prošla je kroz dinamičan socio-ekonomski razvoj koji je očitovan kroz proces brze i nekontrolisane urbanizacije i nemogućnosti planskih investicija u stambene zgrade, komunalnu i javnu infrastrukturu. Usljed koncentracije radnih mjesta i migracije stanovništva došlo je do brzog rasta populacije urbanih područja.

Visok stepen naseljenosti, manjak strateškog pristupa razvoju, te manjak svijesti građana o njihovom utjecaju na okoliš rezultirali su trendom rasta stepena zagađenosti. Ovakav trend čini uvođenje koncepta nisko-karbonskog urbanog razvoja efikasnim instrumentom za smanjenje karbonskog otiska i ostalih negativnih okolišnih uticaja, uz poboljšanje uslova života, čineći grad sigurnijim, stabilnijim i održivijim mjestom za život.

Na Platformi za nisko-karbonski razvoj Livanjskog kantona svoje ideje predstavilo je 6 stručnih predavača iz uglednih konsultantskih kompanija, internacionalih i nevladinih organizacija, agencija, te ministarstava na kantonalnom i federalnom nivou.

Kroz Platformu za nisko-karbonski urbani razvoj Livanjskog kantona, promovisana su tehnički i ekonomski izvodiva nisko-karbonska rješenja u ključnim urbanim sektorima i njihova šira upotreba od strane jedinica lokalne samouprave i privatnog sektora.

SPONZORI PROJEKTA: LANACO, Westport Consulting, Fabrika Cementa Lukavac

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti