Novi Srpsko-kineski industrijski park Mihajlo Pupin biće izgrađen na Paliluli, na površini od 483 hektara

Komentari: 0
Fotografija od: Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj

Srpsko-kineski industrijski park Mihajlo Pupin, koji treba da se gradi na teritoriji beogradske opštine Palilula, planiran je na površini od 483,5 ha.

Ta površina raspoređena je (neravnomerno) sa obe strane Severne tangente, prilazne saobraćajnice Pupinovom mostu sa banatske strane.

Prema elabratu Prostornog plana, koji je izradio Centar za planiranje urbanog razvoja, lokacija budućeg industrijskog parka biće smeštena u severozapadnom delu Beograda, na levoj obali Dunava, gde će pored njega biti izgrađeni brojni komercijalni sadržaji u skladu sa strateškim planovima urbanog razvoja Beograda.

Celokupna teritorija koja je obuhvaćenja prostornim planom namenjena je kao građevinsko zemljište na kome će u industrijski park Mihajlo Pupin biti podeljen na tri zone:

Internacionalni komercijalni centar

Industrijski park

High-tech park

Prva zona Internacionalni komercijalni centar predviđena je da bude multifunkcionalan kompleks u okviru koga će se naći berza za razmenu robe, logistički i skladištni centri, restorani i šoping centar, maloprodajne prodavnice.

Zona Industrijski park zauzimaće najvću površinu u čitavom kompleksu. Na ovom mestu predviđena je izgradnja proizvodnih pogona, skladišta, poslovnih i stambenih zgrada kao i zgrada za upravljanje Parkom.

Poslednja, High-tech zona, predviđena je za izgradnju zgrada namenjenih razvoju visokih tehnologija, administrativno-poslovnih centara, kao i stambenog prostora.

Srpsko-kineski industrijski park biće izgrađen u tri faze. Prva faza predstavlja incijaciju projekta, druga obuhvata samo građenje čitavog kompleksa, dok treća faza predstavlja širenje i dalji razvoj Parka.

Prema Elaboratu prostornog plana, na budućem kompleksu investitori će se pridržavati određenih principa dizajna zgrada koji podrazumevaju da budući objekti treba da prate karakteristike lokalne arhitekture i da zadovolje kriterijume ekonomičnosti i praktičnosti prilagođenih čoveku.

Naručilac izrade Elaborata za Prostorni plan Srpsko-kineskog industrijskog parka je Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj, dok je nosilac izrade plana Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Prema dosadašnjim najavama, ukupno će u ovaj projekat biti investirano 247 mil EUR, gde bi trebalo da se zaposli oko 15.000 ljudi.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti