Nova dimezija: Bosch krči put za 3D ekrane u vozilima

Komentari: 0

Sledeća prekretnica u digitalnim ekranima

 Dr Štefan Berns, predsednik sektora Bosch Car Multimedia: „Ekrani postaju interaktivni sistemi.“

 Bezbednije: 3D efekat znači da se vizuelne informacije mogu brže razumeti

 Efikasnije: Bosch je kombinovao sve upravljačke funkcije u centralnu procesnu jedinicu

Veći, vizuelno atraktivniji i sa više funkcija, digitalni ekrani postaju ključna karakteristika kabine vozila. Ni vozači, a ni putnici ne žele da žele da budu bez ekrana i mogućnosti koje imaju na raznim uređajima, kao što su pametni telefoni ili televizori.

Ali tu ima više od toga: u kabinama budućnosti, digitalni ekrani će igrati ključnu ulogu u interakciji između vozača i njegovog vozila. Sa svojim novim 3D ekranima, Bosch odgovara na ovaj trend.

Ovi proizvodi koriste pasivnu 3D tehnologiju kako bi generisali realistične trodimenzionalne efekte koji omogućavaju da vizualne informacije budu razumljive brže nego kada su prikazane na standardnim ekranima.

„Ekrani postaju interaktivni sistemi koji mogu bolje predvideti pojedinačne potrebe vozača“, kaže dr Štefan Berns, predsednik sektora Bosch Car Multimedia. „U ovome se nalazi veliki poslovni potencijal za kompaniju Bosch.“ Prognoze predviđaju da će se svetko tržište vozila duplirati sa 15 milijardi dolara (13,4 milijarde evra) na 30 milijardi dolara (26,7 milijardi evra) do 2025. godine (izvor: Global Market Insights).

Bez obzira da li su u pitanju zakrivljeni, opremljeni organskim LED (OLED) panelima ili napravljeni u odnosu na posebne zahteve – Bosch redovno postavlja standard za ekrane u vozilima.

3D efekat u kabini

3D ekrani su najnoviji trend u kabinama vozila. Na filmskom platnu, 3D efekat primarno služi kako bi se povećala zabavna vrednost filma, ali u vozilu je potpuno drugačija priča. „Dubina prikaza na ekranu znači da vozači mogu brže razumeti važne vizuelne informacije, bez obzira da li one dolaze od sistema asistencije ili je u pitanju upozorenje na saobraćajnu gužvu,“ kaže Berns.

„Upozorenja koja kao da iskaču iz ekrana su očiglednija i urgentnija.“ Štaviše, prilikom parkiranja slika zadnje kamere je realističnija, što omogućava da se prepreke lakše uoče, a vozač može steći bolji utisak koliko ima mesta između zadnjeg dela vozila i zida garaže.

Prilikom vožnje kroz uske ulice, ovaj 3D efekat može odigrati odlučujuću ulogu jer prostorna dubina mape jasno prikazuje kod koje zgrade treba skrenuti. Za svoj novi ekran, Bosch koristi pasivnu 3D tehnologiju, koja u potpunosti radi bez dodatnih karakteristika kao što su praćenje oka ili 3D naočara.

Inovativno i interaktivno

Oči su odgovorne za 90 odsto ljudske senzorne percepcije. Jednostavan prikaz informacija na instrument tabli automobila je postao staromodan.

Budućnost svih interakcija je između vozača i ekrana, a Bosch je spreman za to. Asortiman kompanije Bosch uključuje primene svih vrsta – od malih i ravnih do velikih i zakrivljenih ekrana, a ponekad i neobičnih oblika kao što su kružni ili sa zaobljenim ivicama.

Povrh svega, interakcija može biti u formi glasovne ili dodirne kontrole – poslednje je sa haptičkim povratnim informacijama. „Bosch razvija infotejment koji odgovara svakom kupcu,“ kaže Berns, a posebno kada vozači u budućnosti dozvole autopilotu da upravlja vozilom, čovek-mašina interfejs (HMI) će biti od presudnog značaja za interakciju između automobila i vozača.

Ono što je u pozadini čini razliku

Pošto se ekrani povećavaju, postaju višenamenski i pametni i karakterišu ih glasovna i dodirna kontrola, sve veća je potreba za računarskom snagom. Ovo može značiti dosta manje upravljačkih jedinica. Sada, oko 15 procesorskih jedinica upravlja ekranom i radnim sistemima u pozadini.

Bosch koristi samo jedan računar u kabini da koordiniše celokupnim HMI interfejsom i delegira sve upravljačke funkcije jednoj centralnoj upravljačkoj jedinici. „Postavljamo inteligenciju u kabinu,“ kaže Berns.

Manje upravljačkih jedinica znači manju težinu i smanjenje vremena razvoja vozila. Zahvaljujući ažuriranju putem etra, infotejment sistem može jednostavno da čuva podatke kao pametni telefon.

Bezbednost na prvom mestu

Ekrani u vozilu su predmet rigoroznih standarda bezbednosti. Posebno kada su u pitanju temperaturne promene i vibracije, ovi standardi su mnogo veći od onih za potrošačku elektroniku.

Na primer, ekran u automobilu mora savršeno da radi kada je temperatura minus 40 ili plus 120 stepeni Celzijusa, i to tokom celog radnog veka vozila.

Čak i u slučaju delimičnog kvara, vozači se moraju osloniti na minimalnu količinu bitnih informacija u svakom trenutku. Bosch operativni sistemi se detaljno testiraju kako bi bili idealni za upotrebu u vozilu.

Od 1980-ih, kompanija Bosch uzastopno postavlja standarde za instrument table u vozilu, kao što je na primer prvi digitalni ekran, koji je predstavljen u kabini Audi Quattro.

Takođe je zahvaljujući kompaniji Bosch prvi programabilni ekran ušao u proizvodnju kod Audi TT modela pre pet godina.

A Bosch stoji i iza prve zakrivljene instrument table na svetu u Inovativnom kokpitu najnovijeg VW Touareg. Kompanija Bosch takođe primenjuje svoje digitalne inovacije na instrument table za motocikle i e-bicikle.

Dodatne informacije možete pronaći na www.bosch-autodelovi.rs, www.bosch.com, www.iot.bosch.com

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti