Najskuplji sladoled na svetu pravi se u Japanu

Najskuplji sladoled na svetu "Byakuya" (u prevodu "Bela noć"), pravi se u Japanu, a košta neverovatnih 873.400 japanskih jena ili 6.211 EUR.
Ova ledena poslastica luksuznog brenda Cellato, u vlasništvu japanske kompanije OMER Ltd., 25. marta 2023. godine ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najskuplji sladoled na svetu.
Ekskluzivni desert dostupan je samo putem online porudžbina, a cilj brenda je da promoviše spoj japanske tradicije i vrhunske gastronomije,
Fenix prenosi da mu je sastav dostojan carskih trpeza, a recept je godinu i po dana razvijao poznati kuvar Tadajoši Jamada, specijalizovan za francusko-japansku fuzionu kuhinju.
Sladoled sadrži neke od najskupljih sastojaka: beli tartuf iz Albe (Italija) – jedan od najređih i najskupljih sastojaka na svetu, parmezan Parmidžano Ređano, sake kasu – fermentisana pirinčana pasta, nusproizvod proizvodnje sakea, jestivo zlatno lišće, belo tartufovo ulje koje se posebno dodaje pre konzumiranja.
Inače, "Byakuya" se služi u posebnoj čaši, uz ručno izrađene metalne kašičice koje pravi radionica Kazarikanagu Takeuči iz Kjota, poznata po izradi ukrasnih elemenata za japanske hramove.
Pre nego što se pojede, sladoled mora da omekša. Prvo se preliva belim tartufovim uljem i pažljivo promeša. Ako je i dalje tvrd, preporučuje se da kratko odstoji na sobnoj temperaturi ili da se stavi 10 sekundi u mikrotalasnu.
Izvor: eKapija