Najnovija svetska dostignuća industrije na Međunarodnom sajmu industrije u Celju

Komentari: 0

Najznačajniji proizvođači, nosioci ključnih robnih marki i pružaoci usluga u oblasti alatničarstva, mašinogradnje, industrije plastike, industrijske automatizacije, robotike, zavarivanja i sečenja, materijala i komponenti, kao i naprednih tehnologija, vraćaju se na Međunarodni sajam industrije. Događaj će se održati od 5. do 8. aprila 2022. godine na sajmu u Celju.

Po odzivu izlagača, predviđa se bogata sajamska manifestacija

Međunarodni sajam industrije je najveći i najznačajniji sajam ovih delatnosti u Srednjoj i južnoj Evropi. Na sajmu će biti prisutni svi koji u ovoj oblasti nešto znače u Evropi i šire, i koji žele da zaključe nove poslove za svoje proizvode i usluge.

Biće predstavljene svetske novine koje je, zbog velike vrednosti, izuzetno teško videti drugde.

„Posle izuzetno uspešnog sajma Agritech u martu, posle tri godine na naš sajamski prostor vraća se i Međunarodni sajam industrije. Uprkos svim preprekama, u period posle korona virusa i sajam MSI je zakoračio sa zavidnim brojem izlagača.

Na sajmu će se, naime, predstaviti skoro 300 direktnih izlagača iz 10 zemalja, koji će predstaviti blizu 800 robnih marki iz 30 država. MSI se ističe i po tome što je čak 30 % svih izlagača iz inostranstva, a ako tome dodamo i zastupništva inostranih preduzeća, ta brojka dostiže 80 %,“ rekao je izvršni direktor celjskog sajma Robert Otorepec.

Osim bogatog izložbenog programa, obećava se i kvalitetan prateći stručni program.

Brojne svetske novine prvi put će biti prikazane upravo na sajmu MSI

Tokom Međunarodnog sajma industrije, sajam u Celju pretvoriće se u raj za ljubitelje praćenja najnovijih trendova i svetskih novina. Naime, izlagači najavljuju brojne novine koje će biti predstavljene upravo na ovom sajmu.

„Međunarodni sajam industrije je tehnički i logistički naš najzahtevniji projekat. Sve sajamske hale će se, naime, za vreme održavanja sajma pretvoriti u veliku manufakturu sa najmodernijim i tehnički najsavršenijim mašinama, aparatima, uređajima, industrijskim robotima, alatima i aplikacijama.

Naime, u izložbenim prostorima na sajmu MSI mašine nisu samo izložene, već su i u pogonu. Tako se sve funkcije i posebnosti mašina mogu iskusiti i u praksi,“ rekla je rukovodilac sajma Katja Goršek.

U oblasti industrijskih novina, između ostalog, na uvid će biti stavljeni novi načini pritezanja alata, noviteti u oblasti automatizacije zakivanja i brzog zakivanja, automatskog laserskog zavarivanja, najnoviji proizvodi i rešenja u oblasti označavanja i praćenja robe, zaštitnog pakovanja i inženjeringa, zavarivanja i sečenja metala pomoću plazme, napredne tehnologije 3D skeniranja, 3D štampe, CAD/CAM obrade i još mnogo toga …

Svaki dan sajma biće namenjen određenom tematskom programu

Tokom sva četiri dana sajma odvijaće se brojna predavanja i obuke uz učešće stručnih i kompetentnih govornika.

Prvi sajamski dan namenjen je industrijskoj automatizaciji i optimizaciji proizvodnih procesa, gde će biti govora o trendovima i značaju optimizacije i saradničkih radnih mesta za dostizanje globalne konkurentnosti preduzeća.

U savremenom dobu Industrije 4.0, imajući u vidu dolazak Industrije 5.0, prilagodljivi proizvodni sistemi, naime, igraju ključnu ulogu u dostizanju globalne konkurentnosti preduzeća. Visok stepen optimizacije, iskorišćenje kapaciteta i uvođenje savremenih tehnologija omogućavaju optimizovane proizvodne sisteme.

Na značaj uvođenja saradničkih radnih mesta sa stanovišta ekonomskog doprinosa i unapređenja postojećih proizvodnih kapaciteta ukazuju vremenska i vrednosna optimizacija različitih proizvodnih operacija. Praćenje trendova i uvođenje novih metoda doprinosi ekonomskim, ekološkim i socijalnim prednostima na globalnom tržištu.

Drugi dan je posvećen tehnici zavarivanja i najboljim slovenačkim zavarivačima. U sklopu Dana tehnike zavarivanja odvijaće se i tradicionalno državno takmičenje zavarivača (teorijsko i praktično testiranje), na kojem će najbolji i najspretniji imati mogućnost da se dokažu.

Ove godine će se u rešavanju teorijskih izazova prvi put oprobati i tehnolozi zavarivanja. Istovremeno će se odvijati stručna predavanja o aktuelnoj tematici: materijali i zavarljivost, postupci zavarivanja, automatizacija i robotizacija, kao i industrijske aplikacije.

Osim susreta zavarivača i njihove stručne obuke, svrha Dana tehnike zavarivanja je, naime, da takođe javno naglasi značaj tog sektora, jer praktično ne postoji proizvod koji na ovaj ili onaj način nije zavaren, odnosno lemljen.

Uprkos tome, u praksi se susrećemo sa hroničnim nedostatkom zavarivača. Dr. Andrej Lešnjak, predsednik uređivačkog odbora Dana tehnike zavarivanja, rekao je da Slovenija dosledno prati svetske trendove, među kojima je izdvojio 3D tehnologiju, koja takođe ulazi u oblast zavarivanja.

Četvrtak na sajmu odvijaće se u znaku alatničarstva i industrijskog održavanja. U okviru Dana alatničarstva, koji organizuje TECOS – Razvojni centar alatničarstva Slovenije, glavni gost susreta na temu izazova u inteligentnim proizvodnim sistemima biće dr. Paskal Bilbow, rukovodilac centra Plastics Innovation Center 4.0 na institutu Institute for Plastics Processing (IKV) Univerziteta RWTH u Ahenu.

U nastavku će, između ostalog, Privredna komora Slovenije predstaviti javne tendere iz Plana za jačanje i otpornost i Evropske kohezione politike, a isto tako će različiti gosti predstaviti primere dobre prakse iz industrije. Značaj alatničarstva za industriju takođe je podvukao direktor Razvojnog centra alatničarstva Slovenije dr. Aleš Hančič: „Alatničari godišnje stvaraju oko 400 miliona evra prometa i ključan su deo i osnov svake proizvodnje.“

Rekao je takođe da je i za alatničare period korona virusa predstavljao teško vreme, puno neizvesnosti i rokova isporuke koji se menjaju.

Dan održavanja će, kroz pet zanimljivih predavanja, predstaviti savremeno viđenje održavanja. Neprestan razvoj i konkurentnost na globalnom tržištu zahtevaju sve veću efikasnost i dodatnu vrednost.

Uz izume, nove proizvode i tehnološka unapređenja, koji su potrebni, održavanje takođe konstantno mora da se usavršava i unapređuje.

Od kvalitetnog održavanja zavisi koliko ćemo u proizvodnji napraviti i koliko dodatne vrednosti ćemo stvoriti.

Održavanje koje uključuje nova znanja i opremu, dijagnostiku i prognostiku stoga svima može da omogući pouzdaniju budućnost.

Poslednji dan sajma odvijaće se sa naglaskom na industriji plastike. Glavni događaj dana odvijaće se pod sloganom Plastika nije problem, već rešenje! i biće podeljen na četiri tematska sklopa. U okviru njih, govornici će se dotaći tematike trendova, regulatornih mera EU, novina i stanja u oblasti polimerske industrije, i to u oblasti termoplastičnih materijala i tehnologija, kompozita i elastomera.

Baviće se i oblastima recikliranja, biokompozita i savremenih metoda karakterizacije, kojima možemo da otklanjamo greške i optimizujemo proces prerade.

Od utorka do petka od 9.00 do 17.30 časova

Međunarodni sajam industrije možete posetiti od 5. do 8. aprila od 9.00 do 17.30.

Za dnevnu ulaznicu odrasli će morati da izdvoje 12 EUR, u pretprodaji 10 EUR, a učenici, đaci i studenti 6,00 EUR.

Svaki posetilac sajamskog prostora dobiće besplatan sajamski katalog sa celovitim pregledom svih izlagača na sajmu.

Detaljniji pregled dnevnih događanja na sajmištu dostupan je na internet stranici www.ce-sejem.si.

Za više informacija o sajmu posetite www.ce-sejem.si

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti