MALIM KORACIMA DO VELIKIH PROMENA

Komentari: 0

Nije novost da uspešne kompanije aktivno tragaju za alatkama koje će im - ako ne poboljšati, onda barem olakšati posao.

Ali i uz sav lični entuzijazam, mnogi poslovni lideri širom sveta vode grozničavu bitku sa rigidnim i tromim sistemima i procesima.

S druge strane – čini se kao da neke od najuspešnijih kompanija današnjice poseduju neko "tajno oružje".

Pa, to i nije tako daleko od stvarnosti.

Ono direktno utiče na brzinu kojom se svet menja, a projavljuje se kroz dva procesa koji su drugo ime svakog napretka: AGILNOST i, njen glavni derivat, SCRUM.

Oba ova principa ulaze u koštac sa principima, nikako sa pojedincima – jer, veruju i uporno dokazuju to da promene dolaze na nivou postupaka – procesa koji se lako uče.

Agilnost je mantra svih uspešnih lidera i premda se tumači na različite načine, u poslovnom svetu zauzima posebno mesto.

Mesto gde se ukrštaju kratki rokovi i nepredviđene situacije – tu agilnost preuzima kormilo, ali samo kada se primenjuje na pravi način.

Otuda i naziv knjige: "Agilnost na prvom mestu", sa akcentom na demistifikaciji ovog termina, i jasnim instrukcijama šta agilna kompanija radi, a šta ne.

Darel Rigbi i njegove kolege Sara Elk i Stiv Berez, u ovoj knjizi vrlo direktno suočavaju čitaoce sa moći agilnosti – ali ako ste mislili da je agilna transformacija – lomljenje preko kolena i otpuštanje čitavih odeljenja zaposlenih, kako bi se redukovali troškovi – uradite "reality check", kažu autori.

Mada u mnogim primerima (kao u gorenavedenom) to bude i provera humanosti , što daje posebnu vrednost ovom delu.

S druge strane, najmoćniji i najpopularniji derivat agilnosti je SCRUM.

A primena ove metode je maltene "eksplodirala" širom korporativnog sveta u poslednje dve decenije, kada je Džef Saterland sastavio svoj prvi Scrum tim.

Ovaj metod na poseban način izlazi na kraj sa neizvesnošću koja saterava i najhrabrije poslovne timove u ćošak, produktivnost podiže iznad proseka i nudi dovoljno prostora za izražaj svakog pojedinca u okviru sistema.

Ako ipak niste čuli za SCRUM – sva je prilika da ste čuli za njegov posebni segment - sprintove u kompanijskim timovima.

Sprintovi su merna jedinica vremena, u okviru kojih se u kratkim rokovima uočavaju mane i prednosti tima, gde su potentni, a  gde im nedostaju kapaciteti , izoštravaju fokus i daju bolje predikcije o napredovanju projekta.

U knjizi "Scrum", Džefa i Dž. Dž. Saterlanda nailazimo na mnoštvo dobrih ideja, pa čak i praktičnih vežbi – ali jedna je sasvim dovoljna da vam na licu mesta predoči šta Scrum jeste.

Okupite zaposlene, kolege, prijatelje ili porodicu, zavisi od konteksta u kojem se nalazite i podelite se u timove – the more the merrier.

Zadatak je jednostavan: treba da napravite avion papirni koji će preleteti zadatu razdaljinu – recimo konferencijsku salu, ili neki dugački hodnik.

U svakom timu imamo tri važne uloge: oni koji proveravaju letačke sposobnosti sačinjenog aviona, one koji prate izradu aviona i obraćaju pažnju na proces izrade i, naravno, što više onih koji će zapravo praviti avion.

Onda se prave vremenski okviri, pomenuti sprintovi od ukupno 6 minuta: od toga 1 minut odlazi na planiranje, 3 minuta za pravljenje i testiranje aviona i, konačno, 2 minuta gde se priča o postignutom za tih 6 minuta, agilan pristup realnosti – šta je išlo dobro, čega manjka, koje su karakteristike brzih aviona, a koje onih koji su loši, i slično.

Odradite tri sprinta i bilo da pravite papirnate avione ili prave svemirske brodove, bićete bolji, brži i pametniji.

Otuda je SCRUM metod ponosni nosilac svog imena - odnosi se na način na koji tim radi zajedno u ragbiju: Poravnanje - Jedinstvo u nameri - Jasnoća cilja, postaju jedno. Pored knjige "Scrum – Umetnost postizanja duplo više za upola manje vremena“, postoji i ona koja se prirodno nadovezuje – "Scrum Masterclass” – autora Dž. Dž. Saterlanda – koji govori o iskustvu svoje kompanije na tom polju sa idejom da čitaoci: lideri, menadžeri i zaposleni dublje upoznaju sve aspekte agilne transformacije. I agilnost i Scrum se obično vezuju za softverske kompanije, primeri iz ove knjige pokazaće vam da je primena moguća u baš svim industrijama od proizvodnje automobila do vođenja sopstvenog domaćinstva.

Bez obzira na to gde radite, da li radite na pronalasku leka za neizlečive bolesti , želite da rešite problem siromaštva u svetu, da renovirate svoj dom od poda do plafona ili učestvujete u kreiranju neke nove aplikacija za pametne telefone - ova knjige će vam osvetliti putokaz i ponuditi "prevozno sredstvo" da se dobacite do cilja.

Izdavačka kuća Finesa
Krunska 36,
Beograd
www.finesa.edu.rs

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti