Kvalitetna i proverena AI rešenja unapređuju biznis MSP kompanija

Komentari: 0
Fotografija od: Boban Ristić PKS

Firme sve više prepoznaju i koriste veštačku inteligenciju radi povećanja profita ili pojednostavljenja poslovnih procesa, a zahvaljujući platformi AI4 SME, kompanije koje žele da primene veštačku inteligenciju imaju priliku da se povežu sa kredibilnim provajderima gotovih softverskih rešenja i konsultantima, kao i da testiraju sopstvenu spremnost za implementaciju AI rešenja, istaknuto je na današnjem skupu u Centru za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije.

Za sada je na platformi registrovano 15 naših kompanija i postavljeno više od 30 uspešnih priča, a cilj je da se napravi velika mreža provajdera, konsultanata i kompanija koja će u narednim fazama razvoja AI4SME i umrežavanja, srpskim firmama omogućiti ne samo pristup vrhunskim tehnologijama, već i otvaranje vrata ka novim tržištima u čak 28 zemalja sveta.

Stefan Badža, savetnik u Kabinetu predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, podvukao je značaj državne podrške u razvoju AI sektora, što će dodatno unaprediti kapacitete domaćih firmi. “Prepoznavanje Srbije kao ravnopravnog partnera od strane AI Singapura 2022. godine omogućilo je koordinisane programe, što je rezultiralo pokretanjem AI4SME platforme 2023. godine,” izjavio je Badža.

Dodao je i kako će Srbija u oktobru biti domaćin GPAI samita na kojem će ugostiti predstavnike svih 28 zemalja članica. “Podrška Vlade Republike Srbije u implementaciji i unapređenju AI sektora bila je ključna, a CDT je prepoznat kao glavni partner u ovim nastojanjima,” naglasio je Badža.

Jasna Kovčin, sertifikovani konsultant za digitalnu transformaciju i veštačku inteligenciju ukazala je na činjenicu da koordinacija sa AI Singapurom na ovom projektu pokazuje da smo na nivou digitalne transformacije sa zemljama kao što su Japan, Singapur, Francuska i Sjedinjene Američke Države.

Predrag Nikolić, direktor CDT-a, istakao je značaj pristupanja Srbije Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju (GPAI), jer će kompanijama obezbediti dostupnost globalne mreže inovacija i resursa. “Naša misija je da pružimo podršku srpskim firmama da se pozicioniraju na globalnom tržištu i iskoriste sve prednosti koje AI donosi,” rekao je Nikolić.

Učesnici skupa imali su priliku da se upoznaju sa primerima dobre prakse implementacije AI rešenja u privatnom sektoru. Kompanija Street Guys Hospitality u ugostiteljstvu, zahvaljujući softveru zasnovanom na veštačkoj inteligenciji, unapredila je organizaciju posla i značajno povećala celokupunu prodaju.

Korišćenjem napredne analitike, 'aTavola' ugostitelji mogu da pretvore operativne podatke u korisne uvide, omogućavajući poboljšane procese i efikasnije poslovanje.

Skup na temu “Srbija u Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju u 2024. godini – promocija AI 4SME” okupio je predstavnike firmi, provajdera AI rešenja i druge aktere u oblasti veštačke inteligencije. 

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti