Krk postaje centar za snabdevanje evropske industrije vodonikom

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Delegacija brazilske države Piaui posetila je lokaciju nekadašnje petrohemijske fabrike Dina u Omišlji na Krku, gde bi trebalo da počne projekat Green Energy Park Krk.

Reč je o stvaranju lanca snabdevanja za uvoz zelenog amonijaka i snabdevanje evropske industrije vodonikom. Predstavljajući projekat, generalni direktor Green Energy Park Bart Biebuyck rekao je da je ideja da se u Omišlji izgradi uvozni terminal za zeleni amonijak, koji će dolaziti iz raznih zemalja, uključujući Brazil.

– Evropa ima jasne ciljeve da se dekarbonizuje i da do 2030. proizvodi više od 20 miliona tona vodonika godišnje.

Polovina toga se može uvesti preko hemikalija koje prenose vodonik.

Zeleni amonijak je nosilac energije - od njega se ponovo može odvojiti vodonik.

Zato planiramo da na Krku izgradimo uvozni terminal gde će amonijak dolaziti iz zemalja u kojima je proizvodnja energije jeftinija nego u Evropi.

Potpisano je pismo o namerama za izgradnju proizvodno-izvoznog kompleksa u severoistočnoj brazilskoj državi Piaui.

Prva zelena fabrika amonijaka, čiju izgradnju priprema Green Energi Park, nalazila bi se u posebnoj privredno-zanatskoj zoni i dostizala bi kapacitet od pet miliona tona godišnje.

Petina od toga je namenjena za slanje na Krk, rekao je Bart Biebuyck, piše Novi list.

Dolaskom na Krk, amonijak bi se pretvorio u vodonik koji bi se koristio za energiju u industriji, a u planu je i razvoj proizvodnje koja će snabdevati veliki deo Evrope.

– Planiramo da postanemo ulazni južni koridor za severnu Evropu. Reč je o snabdevanju industrijskih centara u severnoj Italiji, južnoj Nemačkoj i drugim obližnjim oblastima. Krajnji potrošač biće teška industrija koja danas koristi fosilna goriva ili prirodni gas, objasnio je generalni direktor Green Energi Parka.

Amonijak će na Krk stizati cisternama, a kako je najavio Bibajk, gradiće se i rezervoari zapremine od sto hiljada kubika.

Prvi bi trebalo da bude završen najranije 2027. godine. Početni godišnji kapacitet čvorišta GEP Krk za uvoz, skladištenje i distribuciju zelenog vodonika biće deset miliona tona, a od te količine može se proizvesti 1,8 miliona tona vodonika.

GEP Krk prvu fazu procenjuje na pola miliona evra, a cilj je da ukupna investicija dostigne dve i po milijarde.

Ideja je da se napravi vodonični inkubator na Krku i da se u projekat uključe različite institucije, uključujući Univerzitet u Rijeci. GEP Krk je trenutno u fazi projektovanja, u toku je izrada studije izvodljivosti.

Dodajući da je reč o dugoročnom projektu koji bi u potpunosti mogao da zaživi za deset godina, Bart Biebuyck kaže da se u Evropi trenutno razvija šest sličnih terminala, a GEP Krk želi da bude prvi u ovoj oblasti i uđe na evropsku kartu vodonika.

Prema njegovoj najavi, Krk bi trebalo da postane južno-centralni ulaz vodonika u Evropu.

Lokacija se takođe povezuje sa vodoničnim koridorima, čije formiranje predviđa Evropska alijansa za čisti vodonik.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti