Korejske kompanije traže partnere u Srbiji

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Republika Koreja prepoznaje Srbiju kao jednu od najznačajnijih investicionih destinacija u Evropi i spremna je da nastavi sa ulaganjem u našu zemlju otvaranjem novih fabrika, kao i da radi na zajedničkim projektima sa srpskim kompanijama u sferama energetike, informaciono-komunikacionih tehnologija, e – mobilnosti i prehrambene industrije, rečeno je na trećem investicionom forumu „Koreja - Zapadni Balkan“ u Beogradu.

„Korejski partneri su izuzetno zainteresovani za Zapadni Balkan i Srbiju. Saradnja sa Korejom, koja je četvrta azijska ekonomija, deseta ekonomija sveta, i sedmi najveći izvoznik u svetu, je izuzetno važna. Njima je potrebna hrana, veliki su uvoznici proizvoda od bakra iz Srbije, kao i kukuruza“, kaže Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS.

Srbija je zainteresovana za tehnološku saradnju sa R. Korejom, posebno u oblasti energetike i transfera znanja i iskustva u sferi upotrebe nuklearne energije, proizvodnje hrane, rešenja u oblasti „pametnih gradova“ i digitalne transformacije.

Li Đeung, Ambasador R.Koreje u Srbiji kaže da korejske kompanije u našoj zemlji zapošljavaju oko 10.000 ljudi, najviše u oblasti automobilske industrije, a da je u narednom periodu cilj da se poveća trgovinska razmena dve države i otvore nove korejske fabrike u Srbiji.

„Naša ideja je da dodatno predstavljamo Srbiju kao investicionu destinaciju, da na taj način pomognemo da se Srbija promoviše i da što više korejskih kompanija u budućnosti otvori svoja predstavništva u vašoj zemlji“, izjavio je Đeung.

Na forumu je učestvovalo 16 korejskih kompanija i 90 domaćih i regionalnih, a održano je oko 100 B2B sastanaka.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena sa R.Korejom iznosila je 418,3 miliona evra u 2021., dok je za prvih šest meseci ove godine razmena u robi dostigla cifru od 295,4 miliona evra.

Treći investicioni forum „Koreja - Zapadni Balkan“ organizovali su Ambasada Republike Koreje u Beogradu, Korejska agencija za promociju trgovine i investicija (KOTRA), korejska Nacionalna agencija za informisanje (NIA), u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti