KONFERENCIJA: RECIKLAŽA I UKLJUČIVANJE NEFORMALNIH SAKUPLJAČA U SISTEM UPRAVLJANJA KOMUNALNIM OTPADOM

Komentari: 0

16. decembar 2016. godine, 11:00 sati, PKS, Resavska 15, sala 1, prizemlje

Privredna komora Srbije i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, uz podršku Nemačke razvojne saradnje, organizuju konferencija na temu odvojenog sakupljanja otpada i reciklaže.

Cilj konferencije je da predstavi iskustava i trenutne prakse lokalnih samouprava i javno komunalnih preduzeća na poslovima primarne selekcije otpada, kao i uključivanja neformalnih sakupljača na sakupljanju sekundarnih sirovina.

Na skupu će biti prezentovano trenutno stanje u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu, kao i prvi rezultati studije o inkluziji neformalnog sektora koja se finansira sredstvima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) kroz projekat GIZ IMPACT.

Prema procenama, u Srbiji se reciklira svega 5 do 10 odsto komunalnog otpada što je daleko ispod proseka Evropske unije. Pored toga, procenjuje se da na poslovima sakupljanja otpada za reciklažu radi oko 30.000 neformalnih sakupljača koji pripadaju ugroženim kategorijama stanovništva.

Kroz diskusiju i razmenu iskustava predstaviće se trenutno stanje na terenu i problemi sa kojima se javno komunalna preduzeća suočavaju u cilju definisanja održivih modela za unapređenje sistema upravljanja komunalnim otpadom u Republici Srbiji. 

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti