Kompanija Dilojt predviđa da će se nestašica čipova nastaviti i tokom 2022.

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Kompanija Dilojt predviđa da će se nestašica mnogih vrsta čipova nastaviti i tokom 2022. ali će biti manje ozbiljna nego tokom većeg dela prošle godine.

To je navedeno u globalnom izveštaju za sektor tehnologije, medija i telekomunikacija te konsultantstke kuće, u kome se ukazuje i da je Wi-Fi 6 tehnologija možda već nadmašila 5G.

Kriza izazvana pandemijom i dalje nas primorava da ubrzano usvajamo tehnologije i da se sve više povezujemo u digitalnom svetu, rekao je partner u Dilojtovom Sektoru za poreski konsalting i regionalni lider za poresku tehnologiju Filip Kovačević i dodao da je potražnja za čipovima ogromna jer je sve više proizvoda digitalno povezano - od brojnih uređaja do pametnih vozila.

Dilojt takođe predviđa da će investicione firme na globalnom nivou uložiti više od šest milijardi dolara u startap kompanije za proizvodnju poluprovodnika u 2022. godini.

"To možda jeste samo dva odsto od 300 milijardi američkih dolara koliki je rast ukupnih investicija privatnog kapitala koji se očekuje u 2022. godini, ali je preko tri puta više od iznosa ulaganja svake godine u periodu od 2000. do 2016. godine", navode autori izveštaja.

Kada je reč o "borbi" između Wi-Fi 6 i 5G tehnologija, u Dilojtu ukazuju da su u poslednje dve godine mnoge zemlje usvojile 5G, ali da se Wi-Fi 6 uređaji mnogo bolje prodaju od 5G uređaja i da će se verovatno taj trend nastaviti i narednih nekoliko godina, a da će se tokom 2022. isporučiti 2,5 milijarde Wi-Fi 6 uređaja prema otprilike 1,5 milijardi 5G uređaja.

"Iako su Wi-Fi 6 i 5G ravnopravni u pogledu razvoja rešenja, naše istraživanje pokazuje da su i probna i puna primena Wi-Fi 6 tehnologije već nadmašile primenu 5G tehnologije, a razlog su verovatno troškovi, s obzirom na to da su Wi-Fi 6 uređaji jeftiniji i dostupniji od 5G uređaja i zato što Wi-Fi 6 koristi besplatan, nelicenciran spektar, a 5G uglavnom zahteva da organizacije licenciraju spektar od mrežnih provajdera ili vladinih agencija", rekao je Kovačević.

 

Izvor: 021.rs

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti