Kolaborativni roboti otvaraju nove mogućnosti za mala i srednja preduzeća

Komentari: 1

Ne postoji proizvođač premali za implementaciju robota u svojoj proizvodnji. Čak i preduzeća koja zapošljavaju manje od 10 ljudi mogu sebi priuštiti robote kojima je prosečan period otplate samo nekoliko meseci. Kolaborativni roboti spremni su za rad posle samo par sati „treninga“.

Preko 80% od nekoliko hiljada Universal Robota integrisanih u proizvodnju, koji se primenjuju širom sveta, mogu raditi bez ikakvih sigurnosnih ograda, ruku pod ruku (jedan pored drugog) sa čovekom. To je od velikog značaja za mala i srednja preduzeća. Iz tog razloga, proizvođači sirom sveta, uključujući male i srednje, imaju korist kroz robotska rešenja. Hajde da se fokusiramo na određene primere.

Locirana u Nemačkoj, kompanija Cleamlets Ltd. (industrija plastike i polimera) ima samo 10 zaposlenih i investirala je u robotsko rešenje, zamene za ručno odsecanje. Universal Robot je programiran da prenese neisečene delove do makaza. Pored toga, robot takođe može da posluži za punjenje i pražnjenje CNC mašine.

“Ta vrsta fleksibilnosti čini Universal Robote sigurnim izborom.” – kaže Julian Emry, glavni izvršni direktor za Cleamlets Ltd. Procesni inženjer Steve Blease, dodaje: “Upravljanje robotom je dečja igra, koju smo Julian i ja savladali u jednom danu”.

Fries Maschinenbau GmbH, kompanija sa 10 zaposlenih koja se bavi obradom metala, takođe je investirala u UR10 koji služi za dopunjavanje neobrađenog metala u CNC mašinu. Od njegovog implementiranja, obrada delova CNC mašinom drastično je porasla, tako da radnici sada mogu više pažnje da posvete kontrolisanju kvaliteta.

“Samo par sati je sve sto je potrebno da ih naučite kako da programiraju i upravljaju robotskom rukom. Zaposleni koji je inače upravljao CNC mašinom, sada može nadgledati rad i drugih mašina, bez ikakvog dodatnog stresa.

Štaviše, on sada može posvetiti punu pažnju kontroli kvaliteta” – kaže Anton Fries, osnivač i izvršni direktor Fries Maschinenbau GmbH, koji trenutno razmišlja o kupovini još robota, kako bi optimizovao proces obrade.

Programiranje robota je dečja igra

Osnovana 1946. godine u Helsinkiju, fabrika Konetehdas, obrađuje i proizvodi alate za rezanje. Ova mala kompanija ima 15 zaposlenih i nudi svojim klijentima širok spektar mašinskih usluga. Srž operacije je mali proizvodni program, koristeći ručne glodalice, mašine za struganje i reprogramirajuće mašinske centre.

Sa klijentima koji posluju na međunarodnom tržižtu, ključ poslovanja su tačna isporuka, visok kvalitet i konkurentna cena. Do sada postoje dva robota implementirana u kompaniji, čija je namena snabdevanje komada za brušenje.

Predsednik i izvršni direktor, Kari Karaslahti, očkivao je da budu veliki, masivni i teški za programiranje, ali uskoro je bio prijatno iznenađen gledajući svog sina, koji je postavio robote na sto i testirao ih snabdevajući mašinu, koja radi, LEGO kockicama.

”Bilo je potrebno dva sata da programiramo robota da napravi kretanja koja su nam potrebna. Počeli smo da razumemo potencijal ovih 18 kg teških robota. Lako se postavljaju i programiraju na druge mašine, a prenos se može brzo obaviti zbog toga što ne zahtevaju nikakvu zaštitnu opremu. Nakon prvog programiranja, robot detektuje svoju lokaciju i automatski bira pravu konfiguraciju”, objašnjava Kari Karaslahti.

Različite potrebe, različiti roboti

Na drugom kraju sveta, na Novom Zelandu, posluje mala kompanija Betacom, koja zapošljava 50 ljudi, a koja razvija rasvetna rešenja za puteve, područja i tunele. Kvalitet konstrukcije i izrade je najvažniji, pošto se rešenja koriste za osvetljivanje puteva, staza i područja gde je vidljivost izuzetno bitna.

Kompleksni proizvodi koje Betacom proizvodi moraju biti identični originalnom dizajnu. Čak i nešto tako malo kao sto je otisak ljudskog prsta, može uticati na karakteristike finalnog dizajna. Fleksibilan i jednostavan za programiranje, robot UR10 u kombinaciji sa nizom različitih alata koristi se za brzo i efikasno sklapanje novih LED svetlosnih proizvoda.

UR10 uzima štampanu ploču sa stalka i pozicionira je na aluminijumsku ploču. Zatim uzima šest LED sočiva i pozicionira ih na štampanu ploču. Poslednji korak je da uzme pneumatski zavijač sa automatskim snabdevanjem vijaka i njime zategne sšampanu ploču sa sočivima na aluminijumsku ploču.

Pored ovih, postoji jos mnoštvo primera sličnih aplikacija koje vrše Universal roboti, koje nam pokazuju da kolaborativni roboti savršeno odgovaraju malim i srednjim preduzećima, kako zbog višeg nivoa sigurnosti, tako zbog niske cene i brzog povracaja investicije.

Uzimajuci u obzir pojedinačno priče o primeni kolaborativnih robota, teško je naći industrijske oblasti koje nemaju korist od njih. U zavisnosti od potreba, različiti modeli UR-a mogu biti izabrani, od ultra fleksibilnog UR3 koji obezbeđuje automatizaciju zadataka do 3 kg nosivosti, preko UR5 sa nosivošću do 5 kg, do najveceg UR10 sa automatizacijom zadataka u kojima je potrebna nosivost do 10 kg.

Sa velikim dohvatnim radijusom, UR10 dizajniran je da bude efektniji u zadacima širom većeg područja. Najduža kolaborativna industrijska ruka može automatizovati procese kao sto su: pakovanje, paletizacija, sklapanje, “uzmi i ostavi” aplikacije. 

Sve više kolaborativnih robota

Nije iznenađujuće to da kolaborativni roboti zaslužuju sve veću popularnost u industriji.

Znatno jeftiniji u poređenju sa tradicionalnim industrijskim robotima postali su pristupačni malim i srednjim proizvođačima. Nakon procene rizika, oni se mogu sigurno primeniti praktično u svakom okruženju.

Prvi kolaborativni robot izašao je iz proizvodnje u Decembru 2008. godine, dok je 2015. godine procenjena vrednost ovog rešenja dostigla cifru od 100 miliona dolara. Neke od poslednjih analiza predviđaju da ce vrednost tržišta kolaborativnih robota do 2020. godine dostići cifru od 3 milijarde dolara.

Novi kvalitet kobota (kolaborativnih robota) izbačen na tržište robota, istaknut je u godišnjem izdanju svetskog izveštaja iz robotike (World Robotics Report) objavljenog od strane Međunarodne federacije robotike (IFR). Prema tom izveštaju, rešenje kolaborativnih robota postaće trzišni pokretač automatizacije.

Izveštaj takođe predviđa godišnje povećanje prodaje na svetskom nivou za najmanje 13% ove i sledeće godine. Kooperacija coveka i robota imaće „proboj“ u ovom periodu, omogućavajuci robotima i ljudima da rade rame uz rame, sigurno, bez bilo kakvih zaštitnih ograda, čime ce se povecati efikasnost i kvalitet proizvodnje.

Naučite više i otkrijte šta roboti mogu učiniti za vas na universal-robots.com

Preporučeni distributer za Universal Robots u Srbiji
Eltras IN d.o.o.
Cara Dušana 112 Zemun - Belgrade
+381 11 77 03 224

 

1 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar
Milorad jovcevskk
23.05.2018 18:53
Razmisljao sam za ovo. Imam pilanu Odgovori

Ostavi komentar

Klijenti