Kineski istraživači osvajaju 3D štampu hidrogelova

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Kineski istraživači su napredovali u primeni hidrogelova visokih performansi u funkcionalnim uređajima za 3D štampanje, saopštio je Institut za hemijsku fiziku Landžou (LICP) pri Kineskoj akademiji nauka.

Studijski tim LICP-a usvojio je strategiju inženjeringa biomimetičke vodonične veze u uređajima za 3D štampu super-čvrstih hidrogelova, obezbeđujući materijal i tehnologiju za simulirani model organa i biološke medicinske instrumente, prenosi Sinhua.

Projektovani hidrogelovi se široko koriste u biomedicini, mekim robotima i fleksibilnoj elektronici, ali i dalje predstavljaju značajan izazov u postizanju čvrstoće i modeliranja oblika, istovremeno.

Sa nezavisno razvijenim uređajima za 3D štampanje, tim je sagledao kontrolisanu deformaciju hidrogela regulacijom umrežavanja materijala u molekularnoj skali.

Koristeći hidrogelove visokih performansi i tehniku 3D štampanja, tim je razvio više funkcionalnih uređaja kao što su hidrogel trikuspidni zalisci, stentovi i kontaktna sočiva.

Studija takođe pruža tehniku materijala za 3D štampane hidrogelove u različitim oblastima, uključujući praćenje zdravlja i fleksibilne robote.

Izvor: Beta

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti