Kina više neće graditi termoelektrane na ugalj u inostranstvu

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Kineski lider Si Đinping rekao je u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da Kina više neće graditi nove elektrane na ugalj u inostranstvu, kao svoj doprinos u borbi protiv klimatskih promena.

"Kina će pojačati podršku drugim zemljama u razvoju zelene i niskougljenične energije i neće finansirati nove projekte uglja u inostranstvu", rekao je Si u unapred snimljenom video obraćanju na godišnjem skupu UN-a, naglašavajući namere kineskih mirovnjaka u međunarodnim odnosima.

Kina je bila pod diplomatskim pritiskom da prekine finansiranje energetskih projekata na ugalj u drugim zemljama, jer bi tako bilo lakše ostati na putu ka ispunjenju ciljeva za smanjenje klime u Parizu.

Sijevo saopštenje usledilo je nakon sličnih poteza Južne Koreje i Japana ranije ove godine, a generalni sekretar UN Antonio Guterres i američki izaslanik za klimu John Kerri pozvali su Kinu da sledi azijske kolege.

Si je ponovio da će Kina imati vrhunac emisija pre 2030. godine i da će do 2060. godine imati nultu stopu emisije.

Kina je najveći svetski emiter stakleničkih plinova jer se i dalje u velikoj mjeri oslanja na ugalj za svoje domaće energetske potrebe.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti