KAKO SE IZBORITI SA RASTOM CENA U GRAĐEVINSKOM SEKTORU?

Komentari: 0
Fotografija od: PlanRadar

Krajem marta 2023. u svim nemačkim medijima odjeknula je vest da će mnoga nemačka gradilišta prestati da rade iako Nemačkoj nedostaje 700.000 stambenih jedinica. Kako je tako nešto uopšte moguće? Razloga je nekoliko: nedostatak radne snage i njena visoka cena, skuplji građevinski materijal i visoke cene energije.

Ništa bolja situacija nije ni u Srbiji. I našu građevinsku industriju muče slični problemi, što se odrazilo na izrazito povećanje cena u građevinskom sektoru, koje je proteklih godina iznosilo 20 do 50%.

Nedostatak radne snage

Najveći problem mnogih industrijskih grana u Srbiji, pa i građevinskog sektora, jeste nedostatak radne snage. Mnogi su svoju priliku tražili u inostranstvu.

Takođe treba napomenuti da je građevinska industrija snažno pogođena starenjem stanovništva i sve manjim interesovanjem mladih za stručno obrazovanje.

Sve je manje građevinskih radnika i specijalizovanih zanatlija, zbog čega su građevinske firme prinuđene da uvoze radnu snagu iz inostranstva. To povlači brojne izazove kao što su komunikacija, uvođenje novih zaposlenih u posao, organizacija posla itd.

Visoke cene građevinskog materijala i energije

Pandemija izazvana korona virusom izbacila je ceo svet iz takta. Nedugo nakon što je globalno tržište počelo da se oporavlja od tog šoka, usledio je drugi – rat u Ukrajini.

Prekid lanaca snabdevanja prouzrokovao je povećanje cena građevinskog materijala i neizvesnu isporuku.

Cene energenata su u početku naglo porasle, a zatim su se donekle stabilizovale, ali talas poskupljenja nije mogao da se izbegne, kao što u ovom trenutku ne možemo izbeći neizvesnu budućnost kupovine energenata.

Sve ovo otežava dugoročno planiranje i stabilnost koji su građevinskim projektima, bez obzira na njihovu veličinu, očajnički potrebni.

Visoka inflacija i rastuće kamate

Prethodno navedeni faktori odrazili su se i na povećanje inflacije, koja se iz meseca u mesec kreće oko 16% , kao i na povećanje troškova zaduživanja.

Građevinski projekti se često finansiraju kreditima, pa je bitno napomenuti da su kamate sada 4,4%. Stoga ne čudi što sva ova poskupljenja zadaju glavobolje investitorima i izvođačima.

Kako postići uštede koristeći PlanRadar?

PlanRadar je tehnološko rešenje za građevinsku industriju, kreirano od strane inženjera za inženjere i sve koji su uključeni u građevinarstvo.

Jedan od ciljeva PlanRadar-a je da korisnicima omogući efikasan rad kako bi projekti bili završeni na vreme, bez plaćanja penala i uz minimalne troškove.

Ovakvo nepovoljno ekonomsko okruženje je idealan trenutak za postizanje ušteda u različitim segmentima poslovanja uz pomoć PlanRadar aplikacije.

Fotografija od: PlanRadar

1) Centralizovano upravljanje dokumentacijom

Detaljna i ažurna dokumentacija je neophodna da biste izbegli plaćanje penala. Ako možete da dokažete kada i kako je nešto napravljeno i ko je na tome radio, imate nepobitan dokaz u slučaju bilo kakve nejasnoće ili spora.

PlanRadar nudi moderno upravljanje dokumentacijom bez nepotrebne papirologije.

U PlanRadar-u, svi podaci se digitalno čuvaju i dostupni su na bilo kom digitalnom uređaju (pametnom telefonu, tabletu i računaru).

Možete da organizujete i skladištite sve dokumente u fasciklama za pregled kojima možete pristupiti u bilo kom trenutku sa bilo kog mesta.

Svi nacrti se automatski ažuriraju na najnoviju verziju, ali ne brinite, prethodne verzije su dostupne za upoređivanje i praćenje evolucije projekta.

Robustan sistem za upravljanje dokumentacijom se može pretraživati po ključnim rečima, a svi podaci se bezbedno arhiviraju u oblaku.

2) Ušteda vremena

Ne kažu da je vreme novac? Kratki rokovi i veliki broj prekovremenih sati jedan je od najčešćih problema na građevinskim projektima i predstavlja direktan finansijski gubitak.

Na inflaciju i rast cena ne možete da utičete, ali dugoročna ušteda vremena, i finansijske uštede, su u Vašim rukama.

Aplikacija PlanRadar vam omogućava da podelite sve informacije sa bilo kojim članom tima, bilo da se radi o slanju fotografija ili tekstualnih i glasovnih poruka. Informacije su vam uvek na dohvat ruke, čak i kada ste na terenu.

Odobrenja nacrta i ostale dokumentacije se čuvaju sa datumom i vremenskom oznakom, što omogućava kontrolu nad projektom i protokom informacija.

Kada imate sve informacije, možete bolje pratiti projekat i na vreme identifikovati moguće izazove.

Više ne morate da trošite vreme na ručno unošenje podataka u Eksel tabele nakon što dođete sa terena u kancelariju.

O tome najbolje svedoči iskustvo naših korisnika Učka-konzultinga koji zahvaljujući PlanRadaru štede čak dva sata dnevno!

S obzirom na to da sada koriste PlanRadar, više nisu prinuđeni da fotografišu nedostatke na terenu, a zatim im određuju referentne tačke u kancelariji i šalju ih relevantnim članovima tima.

Sada snimaju fotografije na terenu, postavljaju ih u aplikaciju zajedno sa glasovnim snimcima i beleškama i šalju ih nadležnima.

3) Zadovoljna radna snaga

Već je pomenuto da je jedan od najvećih izazova u građevinarstvu danas nedostatak radne snage. Zato je veoma važno da svi na gradilištu budu zadovoljni komunikacijom i radnim vremenom.

Radnik koji ne mora da boravi na gradilištu svaki dan van radnog vremena je zadovoljan i produktivan radnik.

Zahvaljujući brzoj i ciljanoj komunikaciji, nema nepotrebnog gubljenja vremena i provere da li je zadati zadatak obavljen.

Sve je odmah vidljivo u aplikaciji PlanRadar.

Kada se projekat privede kraju i dođe vreme da se kreiraju završni izveštaji koji imaju po nekoliko stotina stranica, više nije potrebno da satima ostanete u kancelariji kopajući po fasciklama, jer su svi podaci i dizajni bezbedno uskladišteni u aplikaciji.

Ovo je veliko olakšanje za sve nadzorne inženjere i menadžere gradilišta.

PlanRadar tako direktno utiče na povoljan balans između posla i privatnog života, smanjujući stres i osiguravajući da radno vreme ne izmakne kontroli.

S druge strane, svaki ušteđeni prekovremeni sat automatski znači uštedu na troškovima ljudskih resursa.

Tako da obe strane profitiraju!

Kakva je prognoza za građevinarstvo do kraja godine?

Za sada nema naznaka da će se cena energenata vratiti na nivoe koje smo imali pre 2020. godine, niti da će doći do drastičnog smanjenja inflacije.

Izvesno je da će kamatne stope ostati relativno visoke i da će zbog toga troškovi zaduživanja biti visoki.

Bez obzira na to, zbog velike potrebe za stanovanjem, interesovanje za stanogradnju neće jenjavati, kao ni kapitalni projekti koje finansira Evropska unija.

U vreme kada se svaki evro računa i kada se nezadovoljstvo radnika širi kao plimski talas (uzmite samo štrajkove u Nemačkoj ili proteste u Francuskoj za primer), veoma je važno proaktivno pronaći načine da ne samo da uštedite novac, već i da povećate zadovoljstvo radnika.

U ovom članku naveli smo samo neke od mogućnosti, kao što su sprečavanje plaćanja penala, značajne uštede na prekovremenim satima i zadovoljstvo radnika koje iz toga proizilazi.

PlanRadar nudi bezbroj opcija za efikasno upravljanje građevinskim projektima.

Pridružite se brojnim zadovoljnim korisnicima i isprobajte PlanRadar 30 dana besplatno!

PlanRadar d.o.o.
Radnička cesta 39/5
10000 Zagreb
+385 177 76 144
info@planradar.com
www.planradar.com





 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti