Institut VLATACOM dr Vladimira Cizelja fokusira se na pametne gradove budućnosti

Komentari: 0
Fotografija od: unsplash.com

Kako gradska populacija sve više raste, tako se povećava i potreba da se efikasnost grada poveća i olakša život njegovim stanovnicima zbog čega se mnogi svetski gradovi opredeljuju za rešenja koja se jednim imenom mogu nazvati “pametni gradovi”.

Ka iznalaženju ovakvih rešenja kod nas stremi i aktivno na njima radi institut VLATACOM osnivača dr Vladimira Cizelja, a svoje uređaje i sisteme koji grad čine funkcionalnijim i bezbednijim ovaj privatni istraživački institut već je plasirao i implementirao u Luandi, Taškentu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Šta je temelj “pametnog grada”?

“Pametan grad” počiva na temelju umrežavanja i dobre komunikacije, sa komunikacijskim i operativnim centrom koji obavlja monitoring i sa svim granama povezanim kako međusobno tako i sa centrom.

Ukoliko se u gradu desi neki incident ili požar, sistem će to detektovati blagovremeno, odnosno u najkraćem mogućem roku će dati upozorenje, a poslata policijska ili vatrogasna patrola će do mesta gde se dati događaj dešava stići najkraćim mogućim putem, jer će ga pametan saobraćajni sistem obavestiti o najkraćoj mogućoj ruti na kojoj nema gužve ni radova na putu.

Ne samo gradske javne službe, već i sami građani aktivno učestvuju u funkcionisanju jedne takve urbane celine svojim pametnim uređajima i automobilima, prikupljaju, dele i koriste podatke, a podaci su u “pametnom gradu” budućnosti - sve.

Pametan grad je kada u svakom delu gradskog prostora postoji maksimalan broj funkcija, nema bespotrebnog rasipanja resursa ni “praznog hoda” - od odnošenja smeća, transporta robe, gradskog prevoza, parkinga do korišćenja energije, minimiziranja zagađenja, sprečavanja bezbednosnih pretnji, prekršaja i krivičnih dela.

ORAO koji posmatra, prepoznaje, analizira i rešava problem

Upravo ovakav sistem koji integriše periferne senzore jeste platforma ORAO (Observe Recognize Analyze Operate) instituta Vlatacom. Evo šta sve objedinjuje ovakva platforma: ona u sebi integriše sve nadzorne sisteme (CCTV, radare, optičke sisteme, senzore koji detektuju pokret), ima kapacitet da rano detektuje i lokalizuje incident - a time i rano izda upozorenje zahvaljujući sakupljanju informacija u realnom vremenu i deljenju informacija sa ostalim sistemima.

Dakle, kakva god situacija da se dešava na nju će se odgovoriti u najkraćem roku, a samom analizom kritičnih situacija skraćuje se vreme i poboljšava se način reagovanja kada se dese neki slični incidenti u budućnosti.

Automatsko prepoznavanje registarskih tablica

Umesto da policijski službenik preko dispečera u policijskoj centrali proverava registarske tablice preko radio-veze ili mobilnog terminala, čitav proces biva ubrzan korišćenjem VLATACOM-ove tehnologije dr Vladimira Cizelja.

Ovi statični i prenosni uređaji (vANPR i vMANPR) funcionišu zahvaljujući algoritmu optičkog prepoznavanja karaktera. Mogu da prepoznaju tablice u svim vremenskim uslovima u bilo koje doba dana i noći ako se vozilo kreće do 180 kilometara na čas.

Ova komponenta “pametnog grada” efikasna je kod potrage za ukradenim vozilima, ukradenim registarskim tablicama, zatim kod prepoznavanja vozila čiji vlasnik ima neplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje, a pomaže i kod pronalaženja i hapšenja lica za kojima traga policija.

Institut VLATACOM, na čijem je čelu dr Vladimir Cizelj, potekao je iz malog privatnog preduzeća da bi potom postao razvojno-istraživački centar, a zatim i prvi privatni srpski razvojno-istraživački institut koji se bavi informaciono-komunikacionim tehnologijama (ICT).

Proizvođač je i integrator sistema u oblastima kao što su bezbednost informaciono‑komunikacione tehnologije, zaštita sigurnosno‑kritičnih sredstava, bezbednost državnih granica na kopnu i moru, primenjena matematika i elektronika u službi primene kriptografskih rešenja, integracija multisenzorskih rešenja, biometrijskih metoda, obrada pametnih signala slika i radio‑talasa.

Od uštede goriva i vremena zahvaljujući pametnom prevozu, odnošenja smeća kada to kontejner signalizira i pametne rasvete koja se koristi samo kada na ulici ima ljudi i automobila, preko pametnog parkinga koji vam čuva namenjeno mesto i koristi svoje kapacitete na pravi način do grada sa mnogo manjim brojem incidenata, saobraćajnih prekršaja i kriminala - dr Vladimir Cizelj kaže kako je upravo to koncept “pametnog grada” kakav se nadamo da ćemo na najbolji mogući način koristiti i u našoj zemlji u skorijoj budućnosti.



0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti