Industrijski samit u Bursi

Komentari: 0

Privredna komora Vojvodine, u saradnji sa Vojvodina metal klasterom (VMC) iz Temerina, predvodiće 60 privrednika iz metalskog sektora AP Vojvodine i Srbije, koji će učestvovati na ovogodišnjem Industrijskom samitu u Bursi, u Turskoj.

Samit će biti održan zajedno sa Sajmom tehnologije metalskog kompleksa i Sajmom metalskih proizvoda od 30. novembra do 3. decembra 2017. godine u Sajamskom i kongresnom centru Bursa, a u organizaciji Privredne komore Burse.

Tim povodom, na današnjoj konferenciji za novinare u PKV predsednik PKV Boško Vučurević istakao je da je Samit u Bursi jedan od većih u tom delu sveta koji okuplja privrednike iz oblasti industrije iz celog sveta i da je poseta privredne delegacije, organizovana u svetlu, kako kaže, izvanrednih političkih i privrednih odnosa sa Turskom.

- Mi očekujemo puno od ovog Samita, jer je to izuzetno reprezentativna delegacija koju čini 60 privrednika iz metalske struke i kroz bilateralne razgovore, koji će tamo biti organizovani, sigurno da će naši metalci imati izuzetno veliku korist, a samim tim i privreda AP Vojvodine, odnosno Republike Srbije, istakao je Vučurević.

Sekretar Udruženja industrije PKV mr Zoran Trpovskiistakao je veliko zadovoljstvo što će Samit u Bursi posetiti ovoliki broj privrednika, gde će imati priliku da dalje produbi svoje poslovne rezultate.

- To je Samit koji u sebi sadrži četiri specijalizovana sajma za ovu delatnost industrije i to je dokaz da će se na jednom mestu naći predstavnici iz skoro celog sveta. Očekuje se negde oko 600 korporativnih učesnika, a samim tim možete da procenite koliko će se mogućih poslovnih razgovora dešavati između partnera, izlagača i drugih učesnika, istakao je sekretar Udruženja industrije PKV mr Zoran Trpovski.

PKV je ove godine potpisala Sporazum o saradnji sa VMCiz Temerina, koji danas okuplja preko 150 privrednika. Kako je predsednik Vučurević istakao danas, poseta Samitu u Bursi kruna je dosadašnje saradnje između PKV i VMC. Menadžer VMC Zoran Pekez rekao je danas da, prema poslednjim informacijama, firme članice VMC imaju zakazano preko 120 zakazanih konkretnih poslovnih susreta i da očekuje da će ih, do početka samita, biti više.

- Vojvodina metal klaster već nekoliko godina ima izuzetnu saradnju sa subjektima iz Turske. Mi imamo potpisane sporazume i sarađujemo sa nekoliko privrednih komora, sa nekoliko njihovih najznačajniji klastera i mi imamo iskustvo na tom tržištu koje je već rezultiralo određenim i poslovnim ugovorima i kontaktima,rekao je Pekez.

On je dodao da od ovog Samita očekuje dosta kvalitetnih kontakta koji će, kako kaže, kasnije rezultirati poslovnim i komercijalnim ugovorima.

Od prijavljenih 60 privrednika, 58 su članice VMC i to proizvođači u oblasti pneumatike, hidraulike, obrade metala i lima, automatizacija avioindustrije, proizvođači mašina i opreme. Na konferenciji je istaknuto da članice VMC ostvaruju preko 650 miliona evra ukupnog prihoda u 2016. godini i preko 230 miliona evra izvoza. 

- Ovo je jedan od najvitalnijih sektora u privredi Republike Srbije i prema podacima RZS, u 2016. godini metalska industrija ostvarila je šest odsto BDP RS i učestvovala 20 odsto u izvozu. To je pokazatelj jedne izuzetne vitalnosti ovog sektora. Ako samo kažemo da je proizvodnja osnovnih metala rasla po stopi od 15 odsto, da je proizvodnja metalnih proizvoda bez mašina i opreme rasla po prosečnoj stopi od 16 odsto u protekloj 2016. godini, a da je proizvodnja mašine i opreme rasla prosečno više od 60 odsto, činjenica je da je sektor vitalan, naglasio je Pekez.

Na pitanje novinara šta to država treba da učini, da bi metalski sektor još više napredovao, Pekez je istakao da su najvažnije nove tehnologije, podrška u internacionalizaciji i, kako kaže, usklađivanje formalnog sistema obrazovanja sa stvarnim potrebama privrede.

Industrijski samit u Bursi, kao vodeća manifestacija ovakvog tipa u regionu, pružiće uvid u najnoviju tehnologiju, inovacije i promociju novih proizvoda i usluga u okviru metalskog sektora, a predviđen je i veliki broj bilateralnih razgovora. Samit će okupiti lidere iz oblasti industrije na jednoj platformi, kao i investitore i veliki broj posetilaca iz Turske i inostranstva.

 

Izvor: PKV

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti