INDUSTRIJSKE NAPOJNE JEDINICE BUDUĆNOSTI

Komentari: 0

Na našem tržištu su, od nedavno, dostupne napojne jedinice poslednje generacije od brenda Phoenix Contact. U pitanju je 4. generacija QUINT serije napojnih modula visokih performansi, koja doživljaj industrijskih aplikacija podiže na viši nivo.

Kupci širom sveta su prepoznali kvalitet QUINT napajanja tako da ove jedinice već više od dve decenije isporučuju stabilisan napon za različite namene.

Globalnu primenu podržava set svih potrebnih sertifikata kao i širok opseg ulaznih napona (85..264V AC i 90..350V DC). QUINT napojne jedinice su namenjene za upotrebu u najzahtevnijim aplikacijama kao što su automobilska industrija, energetski sektor, procesna industrija, brodogradnja. Ambijentalni uslovi mogu biti vrlo ekstremni, temperatura u opsegu od -40 do +70°C i vlažnost vazduha do 100%.

Napojne jedinice iz QUINT serije odlikuju se velikom pouzdanošću zahvaljujući dugom projektovanom veku trajanja, MTBF > 500.000 h. Još neke karakteristike koje kupci posebno cene su: robusnost, minimalno zagrevanje, velika efikasnost (93,7%). Izlazni naponi QUINT modula se kreću u opsegu od 12V do 56V DC, a nominalne izlazne struje u zavisnosti od modela mogu biti u opsegu od 1,3A do 40A uz dodatnu opciju Power Boost.

Šta je to POWER BOOST?

U industriji veliki, složeni sistemi zahtevaju visok stepen fleksibilnosti od svojih ključnih komponenti. Napojna jedinica je jedna od tih komponenti, a fleksibilnost naročito dolazi do izražaja kada je u pitanju konstantna optimizacija i proširenje sistema. Najvažnija karakteristika napojne jedinice u ovom pogledu je rezerva snage. Pored planiranih proširenja sistema, najčešći problem koji se javlja jeste nemogućnost predviđanja u kom trenutku će se uključiti koji potrošač.

Takođe, velike struje prilikom uključenja kapacitivnih potrošača moraju biti apsorbovane bez pada napona. QUINT napojne jedinice nude rešenje u vidu Power Boost opcije i to u dva nivoa.

Trajni Statički Boost, 125% nominalne struje i Dinamički Boost, 200% nominalne struje u vremenskom periodu od 5s. Dinamički Boost se koristi prilikom starta sistema dok se ne postigne redovno stanje.

SFB tehnologija

Kako bi došlo do aktivacije standardnih automatskih osigurača brzo (magnetno okidanje), potrebno je da napojna jedinica isporuči struju nekoliko puta veću od nominalne u jako kratkom vremenskom periodu.

QUINT napojne jedinice sa SFB (Selective Fuse Breaking) tehnologijom isporučuju 6 puta veću struju od nominalne u periodu od 12 ms. Na ovaj način problematična strujna petlja je isključena, kvar je lociran, a ostatak sistema ostaje operativan.

NFC interfejs

QUINT napojne jedinice imaju opciju bežičnog konfigurisanja korišćenjem NFC (Near Field Communication) protokola. Na ovaj način se uz pomoć računara ili mobilnih uređaja mogu podesiti različiti parametri same jedinice, kao što su nivoi za slanje alarmnog signala, izlazni napon i druge karakteristike.

Pored već navedenih karakteristika, QUINT napojni moduli poseduju integrisanu prenaponsku zaštitu gasnog tipa za udare do 6 kV, kao i buffer od 20 ms kojim se amortizuju sve nepravilnosti u mreži.

Takođe, izlazni napon i struja se konstantno prate i uz pomoć funkcije preventivnog nadzora i relejnih kontakata šalju se izveštaji pre nego što se kvar dogodi.

Šta još možete zahtevati od napojne jedinice?

Ekskluzivni zastupnik brenda Phoenix Contact za tržište Srbije:

Autoput za Novi Sad 110b, 11080 Beograd, Zemun
Telefon: +381 11 4145 900
E-mail: office@konvex.rs
Web: www.konvex.rs
b2b.konvex.rs/shop

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti