Huawei se okreće patentima

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Kineski telekomunikacioni gigant Huawei okreće se patentima kao spasonosnoj liniji dok kompanija nastoji da utre put napred u naprednoj tehnologiji čipova - cenjenoj tehnologiji koju SAD pokušavaju da odseku od Kine.

Huawei je 2022. objavio da je potpisao više od 20 novih ili proširenih ugovora o licenci za svoje patente.

Većina je bila kod proizvođača automobila, za 4G i LTE bežičnu tehnologiju, saopštila je kompanija.

Mercedes Benz, Audi, BMW i najmanje jedan američki proizvođač automobila bili su među vlasnicima licenci, rekao je šef Huawei globalne intelektualne svojine Alan Fan.

Rekao je da ne može da kaže koja je to američka kompanija.

Huawei ima još na putu — i podneo je rekordan broj od više od 11.000 američkih patentnih prijava u 2022, prema IFI Claims Patent Services.

Njihova analiza je pokazala da nešto manje od polovine obično dobije odobrenje svake godine.

Ali sam broj prijavljenih patenata znači da je Huavei prošle godine bio na četvrtom mestu po broju odobrenja patenata u SAD, saopštila je IFI. Samsung je bio prvi, a sledili su ga IBM i TSMC.

„SAD su i dalje značajno tržište na kojem svi žele da budu deo“, rekao je izvršni direktor IFI Majk Bejkroft.

„Kada razvijaju ove tehnologije, žele da budu sigurni da štite ta prava intelektualne svojine za američko tržište za evropsko tržište.“

Tokom protekle dve godine, Huawei patenti u SAD su najviše porasli u oblastima koje se odnose na kompresiju slike, prenos digitalnih informacija i bežične komunikacione mreže, prema IFI.

Vlada SAD stavila je Huawei na crnu listu 2018. godine koja mu je ograničila mogućnost kupovine od američkih dobavljača.

Do oktobra 2022. SAD su jasno stavile do znanja da nijedan Amerikanac ne bi trebalo da radi sa kineskim kompanijama na visokotehnološkim poluprovodnicima.

Prihod kompanije Huawei je opao prvi put u istoriji 2021. godine, a odeljenje za potrošače koje uključuje pametne telefone prijavilo je pad prodaje od skoro 50% na 243,4 milijarde juana (36,08 milijardi dolara).

Za Huawei, licenciranje njegovih patenata drugim kompanijama ima potencijal da povrati deo tog prihoda.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti